У МОЗ підтвердили інформацію про параліч у 12-річної дитини на Закарпатті

У МОЗ підтвердили інформацію про параліч у 12-річної дитини на Закарпатті

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я підтвердило інфомацію про випадок про паралічу у 12-річної дитини на Закарпатті.

Як передає Укрінфом про це йдеться на сайті Міністерства охорони здоров'я.

"У Закарпатській області підтверджено параліч у 12-річної дитини. Зразки її біоматеріалів були надіслані до референс-лабораторії Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Гельсінкі. Наразі проводиться подальше епідрозслідування та дослідження, щоб встановити причини паралічу у дитини", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що випадок було виявлено під час здійснення регулярного епідеміологічного нагляду за випадками гострого в’ялого паралічу.

Читайте також: На Закарпатті затвердили оперативний план протидії поліомієліту

Дитина не мала щеплень від поліомієліту, зараз вона перебуває під наглядом лікарів. Рівень охоплення щепленнями від поліо в регіоні залишається низьким: станом на 1 жовтня три дози вакцини отримали лише 49,6% дітей віком до року.

У Міністерстві наголошують, що єдиний спосіб захистити дитину від поліомієліту — вакцинація. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, дітей вакцинують від поліомієліту у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 років і 14 років. Зробити щеплення можна в державних поліклініках безоплатно. Усі регіони забезпечені якісними ефективними вакцинами в достатній кількості.

Читайте також: ВООЗ закликає вакцинувати дітей від поліомієліту – хвороби, яка може спричинити параліч

Як раніше повідомляв Укрінформ, наприкінці минулого тижня на Закарпатті регіональна комісія ТЕБ та НС затвердила оперативний план заходів через виявлення поліомієліту в області. У межах розслідування випадку паралічу, викликаного поліовірусом у невакцинованої дитини з Рівненської області, виявлені випадки інфікування у Закарпатській області. Відповідно до плану, у регіоні вживають заходів із підсилення епідеміологічного нагляду за гострими в’ялими паралічами серед дітей до 15 років, моніторинг довкілля на виявлення циркуляції поліо- та ентеровірусів, а також підвищення рівня вакцинації від поліомієліту серед дитячого населення.

Читайте також: Поліомієліт слідом за Рівненщиною виявили на Закарпатті - МОЗ

Наразі планові показники імунізації від поліомієліту на рівні 49,7%, а повинні бути не менші за 90%.

Поліомієліт — гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду. Може довго залишатися на іграшках і поверхнях. Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована особа незалежно від віку. Найбільш сприйнятливі до вірусу діти до п’яти років, тому перше щеплення малюки отримують у перші місяці життя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-