На Харківщині знесли будівлю фаянсового заводу, заснованого понад 130 років тому

На Харківщині знесли будівлю фаянсового заводу, заснованого понад 130 років тому

Відео
Укрінформ
На Харківщині підірвали будівлю колись відомого та збанкрутілого Будянського фаянсового заводу, заснованого ще у 1887 році.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили у Південній міській територіальній громаді, до складу якої входить смт Буди, де знаходиться підприємство.

«Власник будівель прийняв таке рішення - зруйнувати. Можливо, щось використають як уживані будматеріали, також там є металеві конструкції, які можна продати. В будівлі були виробничі приміщення - формувального, масозаготівельного, ливарного цехів. Там уже багато руйнувань було, бо будівля розбиралася на цеглу», - розповіли у міській раді Південного.

Земельна ділянка, на якій розміщувалося підприємство, належить до спільної власності громади, тож після вивільнення території та очистки ділянку, ймовірно, виставлять на аукціон з оренди чи продажу.

Акціонерне товариство закритого типу «Будянський фаянсовий завод» зупинило роботу в 2006 році, ще деякий час розпродуючи раніше виготовлену продукцію. Понад 900 співробітників звільнили. У листопаді 2006-го підприємство визнали банкрутом. Надалі обладнання порізали на металобрухт.

Читайте також: Корупція та банкрутства: що планує розслідувати «космічна» ТСК Ради

У 2008 році колекцію заводського музею перевезли до Харківського історичного музею, згодом деякі експонати передали до Будянського історико-краєзнавчого музею.

Будянський фаянсовий завод у 1887 році заснував промисловець Матвій Кузнєцов. Продукція підприємства відрізнялася високою якістю та художнім виконанням, адже використовувалися передові технології та ручний розпис виробів. Спочатку на заводі копіювали зарубіжні зразки, але згодом створили власний стиль — будянський фаянс. У різні часи на заводі працювали 18 художників — членів Національної спілки художників України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-