На Львівщині відкрили єдиний у світі пам’ятник академіку Колессі

На Львівщині відкрили єдиний у світі пам’ятник академіку Колессі

Фото
Укрінформ
В селі Піщани на Стрийщині, де народився відомий український композитор Філарет Колесса, встановили пам’ятник з нагоди відзначення 150-річчя від дня народження фундатора української наукової музичної фольклористики.

Про це повідомляє пресслужба Стрийської міської ради, передає Укрінформ.

«Скульптурне погруддя встановили у с. Піщани, де народився славетний український композитор та фольклорист. Пам'ятник виготовив львівський скульптор Тарас Мороз. Культурно-просвітницький проєкт реалізували з нагоди відзначення 150-річчя від дня народження легендарного фольклориста та музикознавця», - йдеться у повідомлені.

Освячення пам’ятника відбулося за участі громадськості, родини Колесси, священнослужителів, представників влади під супровід муніципального чоловічого хору "Каменяр".

Читайте також: У Харкові відкрили пам'ятник видатним мислителям України, Казахстану й Азербайджану

Філарет Колесса народився 17 липня 1871 року в селі Піщани на Стрийщині. Український етнограф, фольклорист, композитор, музикознавець і літературознавець, вчений зі світовим ім'ям, фундатор української наукової музичної фольклористики. Із 1909 року Філарет Колесса став дійсним членом Наукового товариства імені Тараса Шевченка, а через 10 років - членом Всеукраїнської академії наук (тепер НАНУ). Колесса залишив по собі багатий науковий, етнографічний і музичний спадок – серед іншого, і велике зібрання народних пісень і дум, а також унікальні записи кобзарів і лірників, зроблені на початку XX століття. Помер Філарет Колесса 4 березня 1947 року. Похований у Львові на Личаківському цвинтарі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-