У Львові відзначили річницю створення ЗУНР

У Львові відзначили річницю створення ЗУНР

Фото
Укрінформ
У Львові з нагоди відзначення 103-ї річниці утворення Західноукраїнської народної республіки на Личаківському кладовищі відбулася поминальна панахида та вшанування національних героїв.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА, передає Укрінформ.

«Синьо-жовтими прапорами замайоріла Львівська ратуша 1 листопада 1918 року. А за нею і всі інші важливі урядові установи краю. 103 роки тому Львів проголосив Західноукраїнську народну республіку. Для всіх наступних поколінь - і тих, які були, і тих, які будуть після нас, дуже важлива ця перемога. І як приклад тактичних вольових дій, і як приклад великих особистостей, котрих ми маємо за взірець», - зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Представники влади та громадськості поклали квіти до Меморіалу воїнам Української галицької армії, а також до могил Дмитра Вітовського – держсекретаря військових справ ЗУНР, Михайла Галущинського – коменданта Січових стрільців, Олександра Тисовського – керівника і засновника «Пласту», Северина Левицького – воїна УГА, які поховані на Личаківському кладовищі.

Опісля вшанували пам'ять президента Національної ради ЗУНР Євгена Петрушевича та героїв, загиблих під час проведення антитерористичної операції/операції об’єднаних сил на сході України, на полі почесних поховань № 76 – до їх могил поклали квіти. Також учасники заходу взяли участь у поминальній панахиді.

Читайте також: 1 листопада. Пам’ятні дати

Як повідомляв Укрінформ, 1 листопада 1918 року у Львові почалось Листопадове повстання, що призвело до створення Західноукраїнської народної республіки. У ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року стрілецькі частини на чолі з сотником Дмитром Вітовським зайняли всі найважливіші урядові установи у місті. До складу ЗУНР увійшли українські етнічні землі – Галичина, Буковина та Закарпаття. Водночас Польща, не бажаючи втратити Галичину, розпочала військові дії, внаслідок яких уряд ЗУНР переїжджав до Тернополя, Станіславова (тепер Івано-Франківськ), а також перебував у екзилі в Кам'янці-Подільському.

Важливим здобутком діяльності ЗУНР було урочисте проголошення 22 січня 1919 року в Києві Акту про Злуку ЗУНР і УНР в єдину соборну Українську народну республіку. Екзильний уряд ЗУНР припинив існування 15 березня 1923 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-