Харківська ДТП з Infiniti: що відомо на сьогодні

Харківська ДТП з Infiniti: що відомо на сьогодні

Укрінформ
Хроніка останніх подій, що стосуються резонансного правопорушення

Кілька днів не спадає суспільний резонанс довкола ДТП на проспекті Гагаріна у Харкові, внаслідок якої 26 жовтня загинула одна людина і ще троє були травмовані.

За кермом автівки Infiniti, яка на великий швидкості перетинала перехрестя на червоне світло, виявився 16-річний хлопець. Ми зібрали хроніку останніх подій, що стосуються цього правопорушення.

16-ЛІТНІЙ ПРИЗВІДНИК ДТП ПЕРЕТИНАВ ПЕРЕХРЕСТЯ НА ЧЕРВОНЕ СВІТЛО

За попередніми даними, близько 20:40 на перехресті вулиць Гагаріна та Одеської у Харкові сталося зіткнення автомобілів. З’ясовуючи обставини ДТП, слідчі дійшли висновку, що водій Infiniti намагався перетнути перехрестя на червоний сигнал світлофора та зіткнувся з машиною Chevrolet. Внаслідок аварії 58-річний водій Chevrolet загинув на місці, водій Infiniti та троє його пасажирів – двоє чоловіків 19 років та 16-річна дівчина – з важкими травмами потрапили до реанімаційного відділення лікарні.

Невдовзі поліцейські затримали 16-річного водія Infinitі.

Було встановлено, що кермувальники обох транспортних засобів ознак алкогольного сп’яніння не мали, поліція відпрацьовує записи з камер відеоспостереження.

Відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.286 (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України.

Водій Infiniti затриманий в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Відповідно до санкції статті, йому загрожує до восьми років тюремного ув’язнення з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

Наступного дня віцемер Харкова Світлана Горбунова-Рубан повідомила журналістам, що 16-річний винуватець ДТП після надання йому амбулаторної допомоги пішов з лікарні.

"На ранок у лікарні швидкої допомоги знаходяться троє пасажирів Infiniti. У 19-річного юнака – закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку, забійні рани голови, вивих лівого плеча, забої тулуба. У 16-річної дівчини – закритий перелом лівого стегна, забої м'яких тканин голови й тулуба. У ще одного 19-річного юнака – теж закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку, забійні рани голови, забійні рани шиї, закритий перелом ключиці зліва. Водій, 16 років, після отримання амбулаторної допомоги пішов з лікарні", – зазначила Горбунова-Рубан.

Згодом Горбунова-Рубан розповіла, що 16-річна дівчина, травмована у ДТП, продовжила лікування у травматологічному відділенні дитячої обласної лікарні.

За її словами, стан постраждалої стабільний, проте вона потребує постійного нагляду з боку дитячого травматолога. У стабільному стані й двоє 19-річних постраждалих.

Віцемер зазначила, що міськрада готова надати матеріальну допомогу постраждалим та сім'ї загиблого у ДТП: "Поки що таких звернень не було. Сума залежатиме від конкретної ситуації".

ВОДІЙ-ПІДЛІТОК УЖЕ МАЄ СУДИМІСТЬ

Неповнолітній водій автомобіля Infiniti, який спричинив смертельну ДТП, у липні цього року був засуджений до двох років позбавлення волі за завдання умисних тілесних ушкоджень, але звільнений від відбування покарання з випробуванням.

Про це на пресконференції заявив начальник відділу Слідчого управління поліції Олександр Умніков.

"У цьому році, у липні, водій автомобіля Infiniti дійсно притягувався до кримінальної відповідальності. На даний час є вирок суду Червонозаводського району м. Харкова. Засуджений за ч.1 ст.122 Кримінального кодексу України до двох років позбавлення волі. Із застосуванням ст.75 ККУ – з умовним відбуванням покарання, на один рік", – зазначив Умніков.

Крім того, начальниця Управління патрульної поліції Альона Стрижак повідомила, що 18 вересня цього року екіпаж патрульної поліції зупиняв цього громадянина і склав два адміністративні протоколи за порушення ПДР, зокрема за відсутність водійського посвідчення. Дзержинський районний суд Харкова повинен розглянути ці протоколи 9 листопада.

За інформацією правоохоронців, посвідчення водія призвідник ДТП не отримував. Автомобіль, яким він керував, за документами належить його матері.

Щодо особи порушника Олександр Умніков розповів, що хлопець є студентом одного з харківських технікумів.

Заступник начальника поліції Харківської області Сергій Чиж в програмі "Украина на самом деле" телеканалу "Дом" повідомив, що слідство у справі про ДТП врахує вирок, який 16-річному водієві винесли два роки тому за стрілянину в супермаркеті.

"На сьогодні затриманого поміщено в ізолятор тимчасового тримання, йому слідчими та прокурором вручено підозру. Він нічого на допиті не говорить, посилаючись на ст. 63 Конституції України. Це його законне право. Але слідство розцінює це як небажання співпрацювати. Можливо, це така лінія захисту від його адвокатів. Але я хочу сказати, що доказів достатньо", – сказав Чиж.

Він додав, що у підлітка взято біологічні зразки, призначено експертизу для визначення його стану в момент скоєння злочину.

Як зазначається, хлопець неодноразово потрапляв у поле зору поліції. Так, у 2019 році, коли йому було 14 років, у нього виник конфлікт із жінкою у супермаркеті – підліток вистрілив у неї з травматичного пістолета.

ЗАПОБІЖНИЙ ЗАХІД – ТРИМАННЯ ПІД ВАРТОЮ БЕЗ ПРАВА ЗАСТАВИ

28 жовтня Київський райсуд Харкова обрав запобіжний захід і відправив 16-річного водія Infiniti Миколу Харківського до СІЗО на 60 днів.

"Суд узяв під варту без права на заставу 16-річного Миколу Харківського, підозрюваного у скоєнні смертельної ДТП на проспекті Гагаріна ввечері 26 жовтня", де загинула одна людина та ще троє доставлені до лікарні у тяжкому стані", – сказали в суді.

На суді підозрюваний сказав: "Я не хотів, щоб так сталося, повністю шкодую, приношу свої вибачення потерпілим, рідним загиблого".

Перед засіданням суду адвокат Інна Данилова заявила журналістам, що у її підзахисного була травма голови і він "нічого не пам'ятає".

"Я спілкуюся зі своїм підзахисним Миколою, й після удару по голові він нічого не пам'ятає, тільки силу удару", – стверджує адвокат.

Раніше Данилова розповіла журналістам, що уживаний автомобіль Infiniti купила мати Миколи: "Автомобіль доставили на станцію техобслуговування, а ключі та документи мати забрала з собою до Німеччини. Вона ж попросила друга Колі, щоб той забрав машину після ремонту, оскільки він повнолітній, має права, і вони удвох забрали автомобіль”.

Також адвокат стверджує, що батько Миколи – "звичайний рубщик м'яса на ринку".

Прокуратура просила в суді обрати арешт як запобіжний захід для Миколи Харківського.

Встановлено, що швидкість руху автомобіля Infiniti під час ДТП перевищувала 100 км/год, а також, що раніше 16-річний водій уже притягувався до адміністративної відповідальності за перевищення швидкості.

НАМАГАВСЯ ПІСЛЯ ДТП ВТЕКТИ З ЛІКАРНІ ТА НАДУРИТИ ПОЛІЦІЮ

Перебуваючи в лікарні після ДТП, 16-річний водій Infiniti зробив виклик про викрадення машини.

Про це сказав під час судового засідання з обрання запобіжного заходу представник прокуратури. За словами прокурора, підозрюваний, якого після ДТП доправили в лікарню швидкої та невідкладної допомоги ім. Мещанінова, назвався чужим іменем, вказав не свою адресу.

«Також намагався покинути приміщення лікарні – та був затриманий працівниками поліції. Встановлено, що під час перебування в туалеті медичного закладу він здійснив виклик на лінію «102» та повідомив про нібито викрадення автомобіля Infiniti, маючи намір ввести слідство в оману та відвести від себе підозру», – заявив представник обвинувачення.

За фактом повідомлення Слідче управління ГУ Нацполіції в Харківській області почало кримінальне провадження за статтею 383 ККУ («неправдиве повідомлення про скоєння злочину»).

ІСТОРІЯ ПОПЕРЕДНЬОГО ЗЛОЧИНУ І ПОКАРАННЯ

Раніше Микола Харківський стріляв в обличчя двом людям. Улітку 2021 року суд визнав його винним і призначив умовне покарання, однак визначені 23 тис. грн матеріальної та моральної шкоди потерпіла досі не отримала.

Про це Укрінформу стало відомо з власних джерел.

Як розповів співрозмовник агентства, очікувалося, що гроші від родини неповнолітнього надійдуть до кінця року, наразі ж у потерпілої є сумніви, що рішення суду буде виконане.

«Напередодні вироку в справі з потерпілою зв’язувався захисник неповнолітнього, пропонуючи зустріч із його матір’ю. Нібито хотіли домовитися, щоб «не псувати долю» хлопцю. Це вперше за два роки після події в супермаркеті. Потерпіла не погодилася, адже судовий розгляд уже майже завершився», – розповів співрозмовник.

Ідеться про випадок дворічної давнини. Тоді ще 14-річний Харківський у супермаркеті зустрівся з матір’ю та братом 13-річної дівчини, з якою вів переписку. Матері не сподобався зміст цієї переписки, тож вона прийшла розібратися з хлопцем. Між ними виник конфлікт, під час якого підліток дістав пневматичний пістолет і вистрілив в обличчя жінці та в скроню й шию її синові. Жінка отримала сліпе поранення правої щоки з роздробленням передньої стінки гайморової пазухи. Потерпілій провели операцію на носі – вставили титанову пластину.

Згодом потерпіла розповідала ЗМІ, що під час сварки підліток заявив, що його «куртка коштує більше, ніж уся їхня родина», а після стрілянини поводився зухвало і залякував своїми впливовими батьками.

Як стало відомо з вироку суду від 5 липня 2021 року, в ході судового розгляду жінка заявила цивільний позов про стягнення матеріальної шкоди, яка складається з витрат на медикаменти у розмірі 7965 грн і витрат на придбання титанової пластини й проведення операції у сумі 18 тис. грн, а також моральної шкоди у розмірі 250 тис. грн. Однак суд задовольнив позов лише частково – визнав матеріальний збиток, оскільки він підтверджений чеками. А ось витрати на пластину та проведення операції «не знайшли своє підтвердження в судовому засіданні». Крім того, суд призначив незначну моральну компенсацію.

«Суд приходить до висновку, що потерпіла ОСОБА_1 зазнала моральну шкоду, яка полягає у фізичному болі та почутті образи, яких вона зазнала від неправомірних дій обвинуваченого ОСОБА_3, а тому суд вважає, що розмір моральної шкоди у 15 000 гривень потерпілій буде відповідати засадам розумності, виваженості та справедливості», – сказано у документі.

Пом'якшувальною обставиною суд визнав «щире каяття» та «вчинення злочину неповнолітнім». Обставин, що обтяжують покарання, не було.

Миколі Харківському призначили покарання у вигляді 2 років позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з випробувальним строком на 1 рік.

Юрист громадської організації «Харківський антикорупційний центр» Володимир Рисенко в коментарі Укрінформу зауважує: в історії зі стріляниною є питання і до слідчих органів, і до суду.

«Перше, і, можливо, головніше питання – до поліції та прокуратури. Чому кримінальне провадження було порушено за ч.4 ст.296 (злісне хуліганство з використанням зброї) – він стріляв у громадському місці, де могло постраждати багато людей, і стаття передбачає жорсткіше покарання, ніж та, за якою його судили, – ст.122 (нанесення ушкоджень середньої важкості). Чому ж відбулася перекваліфікація? Тобто в частині строку покарання, обраного суддею, претензій нема. Це прийнята практика – такий термін і умовність, бо злочин скоєно вперше, плюс – неповнолітність», – коментує юрист.

Однак Рисенко наголошує, що суд призначив виплату моральної компенсації в розмірі середньої зарплати в Харкові, у той час, як потерпіла отримала травму на все життя.

«Це каліцтво на все життя, яке даватиме наслідки через роки. Людина мусить ходити з титановою пластиною, що згодом може викликати ускладнення з диханням. На мій погляд, 15 тис. грн – неадекватна сума тій шкоді, яку отримала потерпіла», – зазначив юрист. Він додає: «Чи дали б батьки ключі від машини підлітку, якби за рішенням суду сплатили 250 тис. грн?»

МОЖЛИВИЙ НОВИЙ ВИРОК – 10 РОКІВ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ

Тепер 16-річному водієві Infiniti може загрожувати до 10 років позбавлення волі, з яких 8 – за смертельне ДТП та 2 – за попередній злочин.

Про це сказав журналістам речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

"16-річний хлопець уже притягувався до кримінальної відповідальності за стрілянину в супермаркеті. Через те, що строк умовного покарання ще не минув, йому до вироку за ДТП – а це максимально 8 років позбавлення волі – можуть додати ще два роки за попередній злочин. Таким чином, йому може загрожувати 10 років позбавлення волі", – зазначив Чубенко.

За його словами, питання про термін покарання вирішує суд.

ГРУПА БІЗНЕСМЕНІВ НАДАЄ ДОПОМОГУ ДІТЯМ ЗАГИБЛОГО В ДТП З INFINITI

Діти загиблого в ДТП водія Chevrolet прийняли допомогу від 10 бізнесменів, які готові фінансувати всі витрати, пов’язані з майбутнім судовим процесом.

Про це повідомив у Фейсбуці харківський бізнесмен та меценат Юрій Сапронов, передає Укрінформ.

"Учора ввечері ми зустрічалися з сином та донькою загиблого Ігоря Носова, Анастасією й Артемом. Говорили понад дві години. Без лірики і в сухому залишку наступне – один із членів нашої команди, професійний адвокат Ігор Черняк підписав договір з одним із потерпілих, у другого потерпілого буде інший адвокат, але обидва адвокати працюють разом", – повідомив Сапронов.

Він зазначив, що бізнесмени, які об'єдналися, покриють усі необхідні витрати на проведення експертиз, забезпечать будь-яку підтримку.

"Попереду велика, довга, рутинна робота юристів", – зазначив Сапронов.

Він додав, що поставлено завдання досягти максимального строку покарання для водія, максимальної компенсації для сім'ї загиблого Ігоря Носова, а також притягнення до кримінальної відповідальності батьків підозрюваного.

За матеріалами Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-