Львів не передаватиме останки агента НКВС Кузнєцова в Росію - Садовий

Львів не передаватиме останки агента НКВС Кузнєцова в Росію - Садовий

Укрінформ
Львівська міська рада попри зобов’язання, накладені Касаційним адміністративним судом, не передаватиме останки агента НКВС Миколи Кузнєцова його родичам у Росію.

Про це міський голова Львова Андрій Садовий заявив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Я вкотре маю 2 питання до людей, які ухвалюють такі рішення: 1. Чи вважаєте ви можливою будь-яку співпрацю із агресором у час війни? 2. А чи не хоче Росія повернути нам 121 громадянина України, які сьогодні ув’язнені за політичними та релігійними мотивами на території їхньої країни, а також 296 людей, які перебувають у нелюдських умовах на окупованих територіях? Наша позиція однозначна – ми не співпрацюємо із окупантами!», - наголосив міський голова.

Він додав, що позивачкою у цій справі з 2008 року є громадянка РФ Маргарита Брюханова і слід би було «органам поцікавитися як в неї справи».

Читайте також: На Львівщині перепоховали 16 вояків УПА, закатованих НКВС

Як повідомлялося, 15 вересня Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду зобов’язав виконавчий комітет Львівської міської ради дозволити перепоховання останків Миколи Кузнєцова з Пагорбу Слави у Львові на Широкореченському військово-меморіальному комплексі у Єкатеринбурзі. Ця постанова є остаточною й оскаржити її не можна. Сьогодні, 22 жовтня, виконком Львівської міськради вкотре розглядатиме рішення про перепоховання Кузнєцова на вимогу суду.

Родичі Кузнєцова кілька разів просили виконком Львівської міськради дозволити перепоховати його у Єкатеринбурзі, оскільки вони не можуть доглядати за могилою на відстані, а у Львові його могилу систематично пошкоджують вандали.

Микола Кузнецов – радянський диверсант-розвідник, агент НКВС, який загинув 8 березня 1944 року у селі Боратин Бродівського району на Львівщині. Посмертно йому присвоїли звання Героя Радянського Союзу. Ексгумацію останків спецагента НКВС провели в 1959 році. У 1960 році перепоховали на Пагорбі Слави у Львові.

Читайте також: Польща запропонувала Україні спільно дослідити останки жертв НКВС в Одесі

Львівські праворадикали неодноразово розмальовували могилу Кузнєцова, а в березні 2019 року невідомі викрали бронзовий барельєф із його могили. Взимку 2021 року біля могили виявили підкоп.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-