У Херсоні в День міста відбулася регата пам’яті генерала Заруського

У Херсоні в День міста відбулася регата пам’яті генерала Заруського

Фото
Укрінформ
У Херсоні в День міста під час фестивалю морських традицій «Ринда» відбулася 11-та регата пам’яті генерала Маріуша Заруського.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Віцеконсул генерального консульства Республіки Польща в Одесі Павел Нєдзвєдзький на відкритті фестивалю «Ринда» прочитав привітального листа від канцелярії президента Польщі та від маршалка сенату.

«Нам дуже приємно бути гостями на святкуванні 243–ї річниці Херсона й одночасно у день відкриття регати імені генерала Маріуша Заруського», - сказав він.

У Херсон прибув і директор центру водного туризму Польського туристичного товариства, один з ініціаторів регати Войтек Скура.

«Разом працювати і разом долати труднощі – цього має вчити регата», - сказав він.

Читайте також: У Херсоні на День міста встановили рекорд з наймасовішого частування хачапурі

Учасники регати зазначають, що для них яхти – це свобода, екстрим та гарні друзі, надійний екіпаж. У пресслужбі Херсонської міської ради повідомили, що у регаті брали участь 25 яхт.

За словами голови обласної Федерації вітрильного спорту Анатолія Толчинського, цьогоріч на регату прийшли яхти клубів з Миколаєва, Олешок, Нової Каховки, Херсона. Одна з яхт - з міжнародним екіпажем у складі українців та поляків.

Маршрут – по прямій лінії, дистанція загальна до 5 миль.

У Херсоні в День міста відбулася регата пам’яті генерала Заруського / Фото: Ірина Староселець, Укрінформ

За повідомленням пресслужби Херсонської міськради, на фестивалі морських традицій «Ринда«, присвяченому пам’яті капітана барка «Товариш» Олега Ванденка, цьогоріч започаткували нову традицію: відтепер на ньому презентуватимуть реліквію, пов’язану з Херсоном і морськими професіями. Сьогодні такою реліквією став Золотий кубок Атлантики, який вручали Ванденку у Балтиморі 1972 року разом із символічним ключем від міста.

Читайте також: Кримськотатарський культурний центр «Куреш» у Херсоні відкрив публічний простір

Під час фестивалю також провели змагання з одягання рятувального гідрокостюма, дитячу регату, змагання з перетягування каната й гирьового спорту, відбулися гонки на драгонботах.

Як повідомляв Укрінформ, Маріуш Заруський (1867 — 1941) — бригадний генерал Речі Посполитої, громадський діяч, який боровся за незалежність Польщі, фотограф, художник, поет і письменник, моряк, яхтсмен і мандрівник. Він народився на Поділлі, навчався та жив в Одесі.

На початку Другої світової війни Заруський з родиною перебував у Варшаві, потім поїхав на Волинь і до Львова. Там він був заарештований НКВС. Навесні 1940 року його етапували з львівської в’язниці до Херсона. Після поспішного слідства його засудили до 5 років таборів, але він захворів і у тяжкому стані потрапив до в’язничної лікарні. 8 квітня 1941 року Маріуш Заруський помер у Херсоні, де був похований на міському цвинтарі.

У Херсоні на День міста традиційно проводять регату пам’яті Заруського на Кубок президента Республіки Польща.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-