У Харкові відбувся крос пам'яті жертв тоталітаризму

У Харкові відбувся крос пам'яті жертв тоталітаризму

Фото
Укрінформ
Майже півтисячі містян зібрав крос пам'яті жертв тоталітаризму, який стартував за підтримки Генерального консульства Республіки Польща в Харкові біля українсько-польського меморіалу в Лісопарку.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла віцеконсул Генерального консульства Республіки Польща у Харкові Барбара Качмарчик.

"Мета цього 22-го за рахунком щорічного кросу - нагадати, що у квітні 1940 року поблизу села Катинь у Смоленській області органи НКВС здійснили масові страти польських громадян.  Меморіальний комплекс жертвам тоталітаризму в Харкові був відкритий у 2000 році. Тут перепоховані останки понад 4 тисяч військовополонених поляків, а також останки понад 2 тисяч громадян колишнього СРСР різних національностей, які стали жертвами НКВС у 1937-1938 роках", - зазначила Качмарчик.

Читайте також: Польща запропонувала Україні спільно дослідити останки жертв НКВС в Одесі

За її словами, зранку на меморіалі у Лісопарку зареєструвалися майже півтисячі учасників кросу, включаючи групу учасників велопробігу.

"Після церемонії відкриття заходу за участі Генерального консула РП в Харкові Петра Стаханчика, представників влади Харкова та області й духовенства, відбулося покладання квітів на польській та українській частинах меморіалу та колективна молитва. Після цього розпочалися крос та велопробіг. Учасники подолали 1 кілометр вздовж зеленої зони Білгородського шосе до початку центральної частини міста, а потім також бігом та на веломашинах повернулися до меморіалу", - розповіла віце-консул.

Міжнародний крос пам’яті жертв тоталітаризму у Харкові / Фото: В’ячеслав Мадієвський, Укрінформ

За її словами, на завершення церемонії відбулося нагородження грамотами і сувенірами учасників та організаторів заходу, включаючи громадську організацію "Будинок Полонії": Серед нагороджених - наймолодший учасник кросу - 8-місячна дитина, яка "бігла" на руках у мами, та найстарший - 80-річний чоловік.

Читайте також: Музей Голодомору запише свідчення очевидців у 10 областях

Як повідомляв Укрінформ, 13 квітня у Харкові на Меморіалі пам'яті жертв тоталітаризму відбулася церемонія пам'яті жертв Катинського розстрілу за участю представників українсько-польского товариства.

Меморіал жертвам тоталітаризму відкрито у харківському у Лісопарку 17 червня 2000 за ініціативою президентів України та Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-