У Кам'янці-Подільському під час прокладання траншеї виявили давньоруське поховання

У Кам'янці-Подільському під час прокладання траншеї виявили давньоруське поховання

Фото
Укрінформ
У Кам’янці-Подільському на Хмельниччині під час прокладання траншеї археологи виявили поховання жінки ХІІІ-ХIV ст., що є найдавнішим на території Старого міста.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив науковий співробітник Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Петро Болтанюк.

«Коли прокладалася траншея для земляного кабелю на схід від Вірменського бастіону в межах ділянки на вулиці Францисканська, 10, то наштовхнулися на поховання жінки віком до 30 років. Дослідження поховальної камери показали, що воно прямокутної форми і швидше за все це вже був дерев’яний гріб. Наявність кераміки всередині дає можливість попередньо припустити, що це - ХІІІ-ХIV ст. У неї на пальцях виявили два кільця, оздоблені псевдовиттям, що теж характерні для ХІІІ-ХIV ст.» - зазначив Болтанюк.

Читайте також: На Херсонщині археологи знайшли піч віком понад тисячу років

За його словами, жінка похована головою на захід, що свідчить про християнську традицію. Вона похована у трипільському культурному шарі, адже поруч археологи виявили залишки житла ранньотрипільського періоду.

Як зауважив кандидат історичних наук, керівник Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції державного підприємства «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба» Інституту археології НАН України Павло Нечитайло, це поховання пов’язане з церквою, що стояла при в’їзді на Вірменський ринок.

У Кам'янці-Подільському археологи виявили давньоруське поховання / Фото Євгенія Левінзона

Фахівці наголошують, що таке поховання є першим на території Старого міста. Раніше давньоруські поховання виявляли в Кам’янці-Подільському на території замку.

Далі рештки жінки досліджуватимуть антропологи з Інституту археології НАНУ.

Читайте також: Найпізніший період існування Ольвії: археологи знайшли житлові будинки

Археологи здійснювали нагляд за траншеями, які проводить ТзОВ «Волинська електротехнічна компанія».

Участь у роботах брали Павло Нечитайло, Петро Болтанюк, магістант Національного університету «Києво-Могилянська академія» Євген Левінзон, магістанти Кам’янець-Подільського національного університету ім. І. Огієнка Ільдар Яхієв та Олександра Бєлік.  

Як повідомляв Укрінформ, раніше археологічна експедиція під керівництвом Павла Нечитайла виявила у місті Городок на Хмельниччині поселення ранньоскіфського часу, VII ст. до н.е, залишки зруйнованого кам’яного замку та унікальні кахлі.

Фото Євгенія Левінзона

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-