Археологи розкопали в Ольвії мармуровий карниз часів Римської імперії та ритуальне поховання

Археологи розкопали в Ольвії мармуровий карниз часів Римської імперії та ритуальне поховання

Фото
Укрінформ
На Миколаївщині археологи Ольвійської міжнародної експедиції Інституту археології НАН України під час розкопок в рамках українсько-німецького проєкту виявили мармуровий карниз Римської імперії та ритуальне поховання тварин.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила очільниця експедиції, доктор історичних наук, заступник директора Інституту археології НАН України з наукової роботи Алла Буйських.

«Ми продовжуємо нашу співпрацю з німецькими колегами з університету Франкфурта-на-Майні. В цьому сезоні на схилах Терасного міста вдалося знайти дуже цікаву деталь старовинного інтер’єру – мармуровий карниз. Він використовувався у житлових і громадських спорудах часів перебування в Ольвії римського військового гарнізону. Такі карнизи характерні для римської будівельної техніки, поширеної у провінціях Римської імперії», - зазначила Буйських.

Завершився цьогорічний польовий сезон Ольвійської міжнародної археологічної експедиції / Фото: НАН України

Крім того, за її словами, в цьому місці зафіксовано значну кількість завалів із дрібного каменю та велику кількість керамічних матеріалів. Вони дають весь хронологічний діапазон існування Ольвії – від першої половини VІ століття до н.е. до початку V століття н.е.

Читайте також: Найпізніший період існування Ольвії: археологи знайшли житлові будинки

«У рамках українсько-німецького дослідницького проєкту також досліджувалося передмістя Ольвії. Зокрема, ми продовжили вивчення великої заглибленої споруди культового призначення з матеріалами від кінця VІ до останньої третини V століття до н.е. Зольні нашарування свідчать про їхній ритуальний характер. Серед них було відкрито поховання собаки, які характерні для античних культових об’єктів. Знайдено також значну кількість різноманітного столового посуду», - сказала археолог.

Вона також наголосила, що німецькі науковці, групу яких очолює професор Йохен Форнасьє, використовують апаратуру, якої немає в Україні. Це допомагає робити нові відкриття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-