У Краматорську відкрили пам’ятник Василю Стусу

У Краматорську відкрили пам’ятник Василю Стусу

Фото
Укрінформ
У Краматорську на Донеччині відкрили пам’ятник Герою України, видатному українському поету Василю Стусу.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в Краматорській міській раді

«У Краматорську відкрили новий пам’ятник Василю Стусу. Новий монумент розміщений на території економіко-гуманітарного ліцею № 8, який має ім’я великого українського митця», - повідомили у міськраді.

Василь Стус (1938-1985)- український поет і правозахисник, Герой України. Народився на Вінниччині, але з 1940 року жив у місті Сталіно (назва Донецька з 1924 по 1961 рік). Навчався в Сталінському педінституті (зараз Донецький національний університет ім. В. Стуса). Працював на шахті, учителем в школі, літредактором місцевої газети. Потім переїхав до Києва, де почав правозахисну діяльність.

Читайте також: Кіпіані повідомив про продаж понад 100 тисяч примірників книжки про Стуса

За своє недовге життя поет, член Української Гельсінської спілки Василь Стус залишив 6 томів творів, більшість з яких перекладено англійською та надруковано на Заході. Активіст боровся з системою, відмовився від радянського громадянства. Був політв'язнем в СРСР. Помер в таборі на Уралі.

Як повідомлялося, в окупованому Донецьку у травні 2015 року був демонтований барельєф Василю Стусу на корпусі філологічного факультету Донецького нацуніверситету. Питання про знесення цього барельєфа обговорювалося на так званій сесії «парламенту ДНР». Тамтешні «депутати» хотіли замінити його бюстом розвідника Миколи Кузнєцова.

Фото: krm.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-