У Херсоні відкрили перший з’їзд мостопереходу-довгобуду

У Херсоні відкрили перший з’їзд мостопереходу-довгобуду

Велике будівництво
Укрінформ
У Херсоні у межах програми «Велике будівництво» урочисто відкрили перший з’їзд першої черги мостопереходу та зафіксували рекорд України, встановлений під час будівництва.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У липні прийшов наступний транш - уже з завтрашнього дня ми починаємо будівництво другого з’їзду», - зазначив голова Херсонської ОДА Сергій Козир, звертаючись до сотень містян, що родинами прийшли на церемонію відкриття.

По мостопереходу першими проїхалися вантажівки, попереду них - «швидкі», які символізували, що найважливіше – це життя та безпека людей. Загальна вага автомобільної колони – 400 тонн.

Наразі для руху транспорту відкриті дві смуги – по одній в кожен бік. Коли закінчать будівництво другого з’їзду, автомобілі рухатимуться вже двома смугами в обидві сторони, також відкриється велодоріжка, зможуть безпечно пересуватися і пішоходи.

Як запевнив голова ОДА, фури через мостоперехід не пускатимуть.

Козир нагадав, що на будівництво першої черги мостопереходу в листопаді 2020 року надійшли 300 млн гривень, ще 350 млн - у липні. За його словами, планується, що будівництво другого з’їду закінчать до весни 2022-го.

У Херсоні відкрили з’їзд на мостопереході-довгобуді / Фото: Ірина Староселець, Укрінформ

Своєю чергою підрядник, голова правління Укратоменергобуду Роман Ходін, зазначив, що монолітні роботи будуть виконані у цьому році, а вже асфальтування залежатиме від погодних умов.

Друга і третя черги мостопереходу передбачають будівництво так званих підков, що дозволять організувати автомобільну розв’язку у цьому районі. На їх будівництво потрібно близько 400 млн гривень.

Читайте також: У Херсоні будівництво мостопереходу–довгобуду транслюють онлайн

Під час будівництва мостопереходу був установлений рекорд України у категорії «Будівництво, розміри»: виготовлення та встановлення найдовшої монолітної пост-напруженої плити балочного типу (загальна довжина плити 100 метрів).

Як оголосили організатори,  диплом про встановлення рекорду отримають не лише голова ОДА та будівельники, а й Президент Зеленський.

Церемонія відбувалася без перерізання «червоних стрічок» - натомість містян і будівельників запросили висадити на зеленій зоні кільця 30 деревець навколо 12-метрового флагштока з державним прапором. Долучився до цієї акції й голова ОДА разом з дружиною та донькою.

Як повідомляв Укрінформ, будівельні роботи на мостопереході розпочалися ще у грудні 2012 року.

Під час робочої поїздки на Херсонщину в серпні 2020 року Президент Зеленський відвідав довгобуд та поставив завдання закінчити першу чергу будівництва до 1 травня 2021 року.

Читайте також: Відкриття мостопереходу-довгобуду в Херсоні перенесли до Дня Незалежності

Верховна Рада внесла зміни до держбюджету на 2020 рік, якими передбачено фінансування будівництва мостопереходу у розмірі 300 млн грн.

У грудні в ОДА заявили, що на закінчення першої черги довгобуду потрібно ще 400 млн грн.

У Херсонській облраді створили тимчасову контрольну комісію з вивчення ситуації навколо будівництва.

У квітні 2021 року в ОДА заявили, що першу чергу об’єкту здадуть не до 1 травня, а до Дня Незалежності. Це пов’язували з прийняттям нового технічного рішення через імовірність просідання насипу, а також із затримками з надходженням коштів у 2020 році – фізично гроші надійшли лише 3 листопада. Окрім того "випали" 24 дні через те, що технагляд не давав дозволи на виконання бетонних робіт через сильні морози.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-