Падіння флагштока в Херсоні: голова ОДА не виключає диверсію

Падіння флагштока в Херсоні: голова ОДА не виключає диверсію

Укрінформ
Голова Херсонської ОДА Сергій Козир назвав три причини, чому міг статися розрив стропу під час монтування найбільшого флагштока в області. Він, зокрема, не виключає диверсію.

Про це Козир сказав на брифінгу після церемонії підняття прапора у Херсоні, що відбулася на майданчику біля мостопереходу-довгобуду, перший з’їзд першого пускового комплексу якого планують урочисто відкрити 24 серпня, передає кореспондент Укрінформу.

«Я гадаю, що за ці дні вже всі висловилися (з приводу падіння флагштока – ред.) і вже будемо з холодною головою… При встановленні флагштока – бачили, обірвався строп, це попередня версія, те, що я візуально можу оцінити і сказати… Як на мене, є три причини, через які могло це статися. Перша – це порушення техніки безпеки… Друга – це неякісний строп. Третя – можливо, це правоохоронні органи будуть визначати, – якась диверсія, бо до цього флагшток підіймали п’ять разів… Строп цей працював», - зазначив Козир.

За його словами, можна було припустити, що кранівники робили різкі рухи, проте, як видно з відео, все відбувалося плавно, і в порівнянні з іншими областями, де встановлювали флагштоки, процес відбувався "еталонно".

Він зазначив, що проєкт з встановлення флагштока реалізовувався через Офіс євроінтеграції, що мав договір з підрядною організацією, яка розробила проєкт, він пройшов експертизу. Далі ця компанія уклала угоду з компанією «Сталь Світ», що у Києві виготовила флагшток, вона також його монтувала.

Козир зазначив, що відсторонив на час розслідування підлеглих, які супроводжували цей проєкт (заступника голови ОДА Едуарда Науменка та заступника директора Департаменту розвитку територій Віталія Караваєва - ред.).

Голова ОДА також прокоментував ситуацію з автомобілем Lexus, що був пошкоджений під час падіння флагштока, - він належить одному з чиновників ОДА, що курував проєкт. Авто стояло з порушенням правил техніки безпеки, додав Козир. Таким чином, як зазначив посадовець, його підлеглий, що мав би й сам, серед іншого, перейматися дотриманням техніки безпеки, вже покараний - автівку він втратив.

Разом з тим, як підкреслив голови ОДА, кордони були виставлені, людських жертв немає.

Водночас він зазначив, відповідаючи на запитання кореспондента агентства стосовно того, звідки у чиновника кошти на таку автівку, що його підлеглий - з забезпеченої родини. Голова ОДА підкреслив, що питання щодо того, за які кошти придбаний Lexus не стосується падіння флагштока, і це сфера відповідних правоохоронних органів.

«Він її (автівку – ред.) купив у цьому році, у наступному він її задекларує», - сказав Козир.

За його словами, державних коштів на будівництво флагштока не було витрачено, розрахунок за проєкт мав проводитися коштами гранту і лише після виконання всіх робіт. «У нас була домовленість: буде флагшток - будемо розраховуватися», - сказав Козир.

Як зазначив на брифінгу начальник ГУНП у Херсонській області Олександр Прокудін, поліція вилучила флагшток, два автокрани, все обладнання, стропи, журнал інструктажів під час проведення цих робіт. Технічний нагляд здійснювався особою, що була відсутня під час проведення огляду місця події, сказав Прокудін.

«Зараз допитано працівників, які здійснювали ці роботи. Допитано представника ТОВ «ЛОАД-ТЕХ», що є виробником цього стропу. Той зазначив, що строп новий, відповідає технічним вимогам, призначений для підняття вантажів до 50 тонн, настання розриву стропу можливе під час навантаження 350 тонн», - сказав Прокудін.

За його словами, експерт Херсонського відділення Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз призначив судово-технічну експертизу для встановлення відповідності технічним вимогам гідравлічних механізмів автокранів, перевірять строп, використаний під час монтування. Поліція також ініціювала перевірку фахівцями Держпраці дотримання вимог законодавства під час проведення робіт з підвищеною небезпекою. Перевіряються і службові особи Херсонської ОДА. Зараз поліція чекає від замовників та підрядників всю технічну документацію. Допитують причетних осіб - автора проєкту, замовників, підрядників, працівників, які проводили роботи.

Прокудін повідомив, що потерпілих немає, ніхто з приводу інциденту заяву у поліцію не писав, він сам особисто дізнавшись що сталося з інтернет-видань, направив на місце події слідчо-оперативну групу.

Читайте також: У Херсоні впав флагшток – чиновник каже, що бюджетні гроші не постраждали

Голова ОДА, своєю чергою, зазначив, що потерпілих не може бути, бо гроші не витрачені, державне майно не пошкоджене.

Козир також спростував припущення про ненадійність конструкції, що звучали у соцмережах. Зокрема, за його словами, отвори у конструкції, на які звернули увагу користувачі соцмереж, були передбачені саме з врахуванням того, що флагшток мав стояти на березі Дніпра, де вітряно.

Наразі ця конструкція пошкоджена, її не можна відремонтувати, вона вже розрізана, бо її треба було розмістити на складі у поліції, і подальша доля цього флагштока - «у мартен», сказав Козир.

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині під час монтування через обрив стропу впав найбільший в області 70-метровий флагшток, що встановлювали до 30-річчя Незалежності України. Загальна вага флагштока - 30 тонн, зверху конструкції був змонтований Державний Герб вагою 300 кг. Сертифікована компанія «Сталь Світ», що виготовляє флагштоки, відповідала за роботу «під ключ».

Поліція відкрила кримінальне провадження за ст.272 «Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою» та ст.367 «Службова недбалість» Кримінального кодексу України.

Фото: Едуард Науменко, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-