У середмісті Франківська встановили паротяг і відкрили ЛРЗ-фест

У середмісті Франківська встановили паротяг і відкрили ЛРЗ-фест

Відео
Укрінформ
У Привокзальному сквері Івано-Франківська встановили паротяг, який колись випускали на Локомотиворемонтному заводі – це символічна подяка громаді міста за порятунок підприємства від банкрутства.

Про це кореспонденту Укрінформу під час урочистостей розповів генеральний директор Івано-Франківського Локомотиворемонтного заводу (ЛРЗ) Руслан Терешко.

«Цей паровоз установили на честь трудового колективу, який у важкі часи, коли підприємство було доведено до банкрутства, не зневірився, а працював на ньому. Ухвалено рішення передати цей паровоз міській громаді і встановити його у Привокзальному сквері. Цей паровоз є символічним для Івано-Франківська. Тут його виготовляли з 1936 до 1956 року. Пізніше робили тепловози. Це – подяка трудового колективу ЛРЗ громаді міста, за те що завод був урятований», - зазначив Терешко.

За його словами, досі цей паротяг стояв на території ЛРЗ. Відновлювали його власними силами упродовж двох останніх років.

«Усі деталі, які були на ньому свого часу, ми реставрували. Нічого нового і сучасного тут немає. У кабіні всі прибори й устаткування – у робочому стані. Розуміємо, що він уже не дієздатний через зношення металу. Якби зараз закинути вугілля і запустити його, то котел би, очевидно, не витримав навантаження. Втім, реально, він дуже наближений до того стану, в якому працював, у тому числі на нашому підприємстві», - запевнив гендиректор.

Ця урочиста акція стала початком першого ЛРЗ-фесту. На території Локомотиворемонтного заводу запрацювали 12 локацій фестивалю, в тому числі «Науковий пікнік», ковальська, молодіжна та літературна станції. Упродовж двох днів тут обіцяють презентувати книги, кухню місцевих ресторанів, показати документальні фільми та виставу Франківського драмтеатру «На Західному фронті без змін».

Читайте також: Мер Франківська пропонує провести COVID-вакцинацію на фестивалі

Локомотиворемонтний завод заснований у 1866 році як «Залізничні майстерні Станіславова». Свого часу тут виготовляли бронепоїзди для УНР. Після Другої Світової війни роботу ЛРЗ відновили. Втім, у 90-х роках підприємство опинилось на межі банкрутства. У 2017 році Івано-Франківська міська рада на аукціоні викупила завод за майже 34 млн. грн.

Нині на ПрАТ «Івано-Франківський локомотиворемонтний завод» працюють понад 200 людей. Основним замовником ЛРЗ залишається Укрзалізниця.

Фото: Руслан Марцінків, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-