Видурили 18 мільйонів: на Харківщині шахраї займалися фішингом у СІЗО

Видурили 18 мільйонів: на Харківщині шахраї займалися фішингом у СІЗО

Фото, відео
Укрінформ
Працівники кіберполіції Харківської області ліквідували шахрайську схему привласнення 18 мільйонів гривень громадян за допомогою фішингу, 9 фігурантам повідомили про підозру.

Про це інформує Департамент кіберполіції Національної поліції України, передає Укрінформ.

“Діяльність злочинної організації викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам в Харківській області спільно зі слідчим управлінням Харківської поліції та у співпраці зі службою безпеки українського банку”, - йдеться у повідомленні.

За інформацією кіберполіції, організував цю схему 20-річний чоловік, який наразі перебуває під вартою у слідчому ізоляторі. Як уточнюють правоохоронці, фігурант залучив до протиправної діяльності своїх співкамерників, які спільно підшукували “робітників” в Інтернеті. Зазначається, що більшість із учасників злочинної організації займалися пошуком потенційних потерпілих.

“Фігуранти реєструвалися на торговельному онлайн-майданчику. Для здійснення платежу або для продажу товару зловмисники надавали потерпілим посилання на фішингову сторінку заповнення реквізитів банківської карти. Інші члени групи за допомогою різноманітних платіжних систем оформлювали перекази грошей з банківських карток потерпілих на підконтрольні організатору рахунки”, - розповіли правоохоронці.

За оперативними даними, сума збитків сягає 18 млн грн.

Також було встановлено, що фігуранти реалізовували цю схему і для іноземних інтернет-майданчиків. “Серед ошуканих - громадяни Іспанії, Португалії, Сінгапуру, Австралії та інших країн”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Як викрити шахрая та розпізнати фейк у соцмережі – поради кіберполіції

Поліцейські провели 24 обшуки у слідчому ізоляторі та у оселях фігурантів, після яких було вилучено комп’ютерну техніку та мобільні телефони. До проведення обшуків також було залучено працівників полку поліції особливого призначення поліції Харківщини.

Правоохоронці затримали учасників угруповання у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

“Наразі дев’ятьом фігурантам оголошено про підозру за ст. 255 (Створення, керівництво злочинною організацією, а також участь у ній), ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Підозрюваним загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна. Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу”, - уточнюється у повідомленні.

Процесуальне керівництво у справі здійснює Харківська обласна прокуратура.

Як повідомлялося, 17 серпня кіберполіція Києва припинила злочинну діяльність фінансової онлайн-піраміди – за інформацією правоохоронців, троє фігурантів, обіцяючи прибутки від торгівлі валютою, привласнили 2 млн грн громадян.

Фото: cyberpolice.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-