У житомирському водосховищі фіксують рекордний рівень забруднення

У житомирському водосховищі фіксують рекордний рівень забруднення

Укрінформ
У водосховищі «Відсічне», з якого Житомир забирає воду, фіксують рекордний рівень забруднення.

Про це на брифінгу розповів директор комунального підприємства «Житомирводоканал» Андрій Нікітін, передає кореспондент Укрінформу.

«Якість води у водосховищі «Відсічне» цього року б’є всі рекорди із забрудненості. Людський вплив на наше водосховище дуже сильний. Це стосується як безпосередньо скиду неочищених вод, що знаходиться вище по течії, так і аграрного сектору і тих зливів, які змивають добрива до нашого водосховища. Це все має суттєвий вплив на стан водосховища. Стосовно марганцю, який дає колір воді з крана, то його вміст цього року в 10 разів вищий, ніж був минулого, що є неподоланою перепоною для нашого підприємства в плані очищення стічних вод. Наші очисні споруди не розраховані на таку кількість забруднень», - зауважив Нікітін.

За його словами, після того, як на вихідних стався скид неочищених стоків у річку Тетерів, у її воді фіксують знижений рівень вмісту кисню, що впливає на флору і фауну водойми, а передовсім провокує загибель риби.

«Наша лабораторія кожні дві години моніторить якість води в річці щодо скиду. Разом із насиченням нашої річки стічними водами, а також зі вчорашньою спекою показники вмісту кисню погіршилися. Якщо в суботу вони трималися вище норми, а це приблизно 5 мг на літр при допустимій нормі не нижче 4 мг, то при вчорашній спеці цей показник знизився з 3,5 до 2,8 мг на літр до кінця дня. Була не така спекотна ніч, але все одно ми знаходимося нижче нормативу за вмістом кисню. Дощ може суттєво наситити річку киснем», - додав директор водоканалу.

Читайте також: У житомирській річці Тетерів виявили масову загибель риби

Нікітін наголосив, що скид каналізаційних стоків відбувається набагато нижче, ніж питний водозабір, тому вони не вплинули на якість води з кранів.

Наразі скид стічних вод у річку Тетерів триває. Працівники водоканалу планують у понеділок запустити двигун насосного агрегату №3.

Як повідомлялося, на вихідних у річку Тетерів через аварію на колекторі насосної станції потрапило 7 тисяч кубометрів неочищених стічних вод. Фахівці зафіксували у водоймі масову загибель риби та взяли для досліджень проби води.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-