У Коростені виявили нову пам’ятку археології

У Коростені виявили нову пам’ятку археології

Фото
Укрінформ
У районі Пашини у місті Коростень на Житомирщині під час розкопок виявили досі невідому пам’ятку археології.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів старший науковий співробітник Інституту археології НАН України, керівник Житомирської археологічної експедиції Андрій Петраускас.

«У Коростені відомо про 4 городища, які утримують матеріали давньоруського та переддавньоруського часу. На території Пашини у районі школи №5 на правому березі річки Кремно є місцевість, що має візуальні ознаки укріпленого городища. Це природно виокремлена ділянка, що має домінуюче розташування над місцевістю на березі річки, біля якої читається розораний вал і заплилий рів зі східної сторони. На неї звертали увагу і попередні дослідники, які проводили археологічні роботи в місті Коростені, а цього року вдалося знайти частинку напівзасипаної западини, яка має ознаки оборонного рову, тому вирішили провести пошуки культурного шару на верхньому майданчику городища», - зазначив Петраускас.

За його словами, усі шурфи чітко зафіксували перепланувальні роботи, які проводилися в тій місцевості у другій половині ХХ ст. під час будівництва кінотеатру, а пізніше і церкви. Культурні нашарування були переміщені й лише в одному місці зафіксували ділянку незруйнованого культурного шару.

Під час розкопок археологи виявили найбільше знахідок XVII-XVIIІ ст., серед яких гончарний посуд та монети. Менш презентабельними виявилися матеріали давньоруського та переддавньоруського часу. Окрім того, натрапили і на матеріали кам’яної доби, ймовірно, мезоліту, але оцінку артефактам дадуть фахівці.

Читайте також: Артефакти з Єгипту знайшли в слов’янському могильнику на Черкащині

«Все-таки візуальні ознаки укріплення там є. Вони переплановані, і аби спростувати версію, що це укріплення, треба проводити додаткові роботи. Ми отримали ще одну нову пам’ятку археології давньоруського часу і пізнішого періоду, що раніше була невідома. На археологічній мапі з’явилася ще одна точка, яка показує, що відбувалося в часи кам’яної доби, середньовіччя. Можливо, наступного сезону ми проведемо додаткові обстеження», - додав Петраускас.

Знайдені артефакти передадуть до Коростенського краєзнавчого музею.

На розкопках у Коростені працювали студенти Житомирського державного університету ім. І. Франка. Всі роботи профінансували з міського бюджету.

Фото Андрія Петраускаса

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-