У Херсоні водолази підняли з дна Дніпра 400 кілограмів сміття

У Херсоні водолази підняли з дна Дніпра 400 кілограмів сміття

Фото
Укрінформ
У Херсоні під час акції «А що на дні Дніпра? Пошук не скарбів» до Міжнародного дня Дніпра водолази дістали з дна річки і показали містянам викинуте у неї сміття.

Акція відбувалася на Набережній Дніпра у парку Слави, її підтримали екоактивісти, місцеві виші, рятувальники та національний природний парк «Нижньодніпровський», повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Херсоні водолази зібрали на дні Дніпра 400 кг сміття / Фото: Ірина Староселець, Укрінформ

«Ми вирішили відзначити День Дніпра, оскільки ми і живемо, і відпочиваємо, і працюємо біля Дніпра, хотіли зосередитися на проблемах, хотіли очистити його трохи. Зупинити тут (на березі – ред.) сміття значно легше, ніж виловлювати його з води. Я особисто бачу під час злив, скільки сміття зливається, наші зливні системи не мають очищення. Ми розуміємо: все, що не підмели, все що лежало – змилося у річку. Цього року до нас долучилася морська академія і ми вирішили прибрати перед святом трохи Дніпро, подивитися, що там», - повідомила керівниця Екоцентру обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара Юлія Тищенко.

Поки водолази готувалися до спуску під воду, на кількох локаціях ініціатори заходу продемонстрували, що саме потрібно зробити задля збереження Дніпра. Зокремад, виклали пакунки з відповідними написами: зупинення забудови берегової лінії, розчищення русел, збереження біологічного різноманіття, нормування використання пестицидів, дбайливе ставлення до ресурсів річки, механічне очищення зливної системи міста, відновлення гідрологічного режиму, законодавчий захист від фосфатів.

Як зазначила Юлія Тищенко, символічно, що акція відбувається напередодні Міжнародного дня Дніпра та Міжнародного дня без поліетилену. На одній з локацій - скриня з тим, що зазвичай «цивілізація дарує Дніпру». Тут, наприклад, упаковки з ліками. Як каже Юлія Тищенко, це насправді зараз проблемне питання, оскільки прострочені ліки в Україні фактично немає куди віддавати. За її словами, є деякі організації, що приймають ліки на спалення в Києві, але це роблять одиниці.

Читайте також: Під Тернополем загасили сміттєзвалище, що горіло від учора

Команда учнів херсонської ЗОШ №32, які є членами екоруху #ZWSХерсон, продемонструвала, яким має бути екопікнік - без одноразового посуду з пластику.

Ще одна локація – «скелет» риби, «нафарширований» пластиковим сміттям.

«Усі бачать стан річки – він погіршується, про це свідчать і аудити, і моніторинги, які проводяться…Часу немає, хочемо якомога швидше розбурхати людей – можливо, хтось перестане вдома використовувати мийні засоби (з фосфатами – ред.), хтось забере з собою сміття, коли прийде відпочивати на природу…», - каже керівниця відділу екологічної освіти НПП «Нижньодніпровський» Тетяна Крючкова.

Сім водолазів за 50 хвилин зібрали 20 мішків сміття, вага кожного орієнтовно понад 20 кілограм. Це, переважно, скло - пляшки, у тому числі й розбиті, посуд, частина зі знайденого - вироблена ще в радянські часи, також витягли на берег дві автомобільні шини, деталі від мотоцикла, диски тощо.

Потім екоактивісти перебирають знайдене: виливають з пляшок воду разом з живими організмами, що там знайшли прихисток, повертають у Дніпро маленьких раків, мушлі – це важка робота.

Як розповіли водолази, у воді біля місць, де відпочивають люди, багато скляних пляшок, поліетиленових пакетів. Проте на дні вони побачили і великі металеві предмети, які важко ідентифікувати, тут також лежать човни. «Підняти на поверхню мішок, наповнений пляшками – дуже важко», - каже директор Херсонського морського спеціалізованого тренажерного центру при морській академії Сергій Дудченко.

Водолази, які брали участь в акції, закликають прибирати сміття після відпочинку біля води і забирати його з собою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-