У Чернігові розгорнули 200-метровий рушник і зафіксували національний рекорд

У Чернігові розгорнули 200-метровий рушник і зафіксували національний рекорд

Фото
Укрінформ
У Чернігові, з нагоди відзначення Дня Конституції України, розгорнули 200-метровий полотняний рушник, оздоблений у стародавній техніці вибійки, та зареєстрували національний рекорд.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я сподіваюся, що цей челендж підхоплять інші регіони, і потім усі ці рушники ми зможемо зшити й помилуватися прекрасними орнаментами", - сказала на акції голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко.

У Чернігові розгорнули унікальний 200-метровий рушник / Фото: Наталія Потапчук, Укрінформ

Вона відзначила, що святкувати День Конституції у єдності та взаємодії - це "дуже круто". І попросила пам’ятати про це під час проведення сесій у громадах та прийняття корисних для Чернігівщини рішень.

Представниця Книги рекордів України Яна Коньок зауважила, що такий рекорд встановлюється не просто задля експертизи, а для об’єднання людей спільною справою та демонстрації елементу, який усіх гуртує.

У Книгу рекордів чернігівський рушник завдовжки понад 200 м і завширшки 2,2 м потрапив як найбільший рушник України, на який у стародавній техніці вибійки нанесено "Дерево життя". Малюнок набивали майстри народних ремесел, представники усіх 57 територіальних громад області, різних громадських організацій, у тому числі національних меншин, органів влади і місцевого самоврядування та всі охочі долучитися до спільної справи.

Дипломи Книги рекордів Яна Коньок вручила Чернігівській ОДА в особі її голови, а також майстрам Чернігівського обласного центру народної творчості (ОЦНТ) Наталії Войстриковій та Андрію Каменецькому. Пані Наталя розробила ескіз малюнка, а різьбяр Каменецький виготовив дерев’яні штампи, за допомогою яких малюнок наносився на тканину.

Читайте також: На Вінниччині встановили рекорд України з наймасовішого виконання «Щедрика» Леонтовича

Рушник урочисто, під музику й українські пісні, розгорнули на в’їзді в Чернігів із боку Києва - біля підніжжя Катерининської церкви. Транспорт пускали в об’їзд, хоча чимало машин стояли на трасі віддалік і чекали закінчення заходу.

Як розповідало агентство, створювали рушник у Чернігівському обласному центрі народної творчості впродовж 15 робочих днів шляхом проведення майстер-класів із нанесення вибійки на полотно. Дерев’яні штампи вкривалися акриловою фарбою, учасники процесу оздоблення притискали їх до тканини ударом спеціального молотка і залишали потрібний відбиток. Кінцевим результатом цієї роботи стало нанесення традиційного для Чернігівщини народного орнаменту.

За словами заступника директора ОЦНТ Володимира Богдановича, технологія вибійки - дуже давня. Перші згадки про неї датуються IX століттям, а в XIII, за часів Русі, вибійка була вже досить поширеною і популярною у сіверян.

Унікальний і рекордного розміру рушник виготовлявся у межах проєкту "Чернігівщини дерево-життя - могутньої України оберіг". Його реалізацією ініціатори прагнули об’єднати суспільство навколо давніх українських традицій та показати єдність нашого народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-