У Миколаєві владу просять не допустити підняття рівня Олександрівського водосховища

У Миколаєві владу просять не допустити підняття рівня Олександрівського водосховища

Укрінформ
Депутати Миколаївської обласної ради просять Президента та Кабмін не допустити підняття рівня Олександрівського водосховища і затоплення довколишніх територій, як це передбачено проєктом добудови Ташлицької ГАЕС.

Відповідне звернення було прийняте під час позачергової сесії обласної ради 17 червня, передає кореспондент Укрінформу.

«Реалізація даного проєкту, якщо вона відбудеться, порушить законодавство України про охорону довкілля. Адже місцевість, яка підлягає затопленню, має загальнодержавне та європейське значення як територія особливого природоохоронного інтересу й має відповідний режим використання», - сказала голова постійної комісії обласної ради з питань екології, охорони довкілля та туризму Алла Ряжських.

За її словами, на цій ділянці існує три території природно-заповідного фонду. Зокрема, це Національний природний парк «Бузький Гард», регіональний ландшафтний парк «Гранітно-степове Побужжя» та іхтіологічний заказник «Південнобузький».

Читайте також: Ветерани АТО прикували себе до скелі на акції проти затоплення острова Гардовий

Крім того, територія має статус пам'ятки культури Національного значення «Історичний ландшафт центру Буго-Ґардівської паланки Війська Запорозького».

«Отож реалізація проєкту щодо добудови Ташлицької ГАЕС призведе до непоправної шкоди і втрати історико-культурної спадщини та інших негативних наслідків навколишньому природному середовищу», - зазначила Ряжських.

Її підтримала більшість присутніх на сесії депутатів.

Як повідомляв Укрінформ, НАЕК «Енергоатом» разом з ЮУ АЕС оголосив громадські обговорення проєкту добудови Ташлицької ГАЕС, яке передбачає підняття рівня Олександрівського водосховища до 20,7 м.

У зв’язку з цим, учасники війни на сході України, які втратили кінцівки, прикували себе до скали на знак протесту проти підняття рівня водосховища і, як наслідок, затоплення острова Гардовий.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-