Фруктові еко-чипси для школярів Прикарпаття

Фруктові еко-чипси для школярів Прикарпаття

Укрінформ
Завдяки співпраці місцевої громади, влади та бізнесу налагоджено виробництво корисних чипсів для шкіл регіону

В Олешанській громаді на Прикарпатті з'явилося фермерське господарство, яке виготовляє корисні чипси для школярів та їхніх батьків. Ініціатива стартувала за співпраці з Івано-Франківським регіональним офісом Програми “U-LEAD з Європою”.

Олешанська громада, яка утворилася у 2016 році, обрала своїм вектором розвитку сільськогосподарський напрям. Завдяки співпраці з Програмою “U-LEAD з Європою” у громаді створили стратегію розвитку, де йшлося про розвиток промисловості та сільськогосподарського виробництва екологічних продуктів тощо.

Очільник Олешанської громади Богдан Двояк зауважив, що громаду можна назвати аграрною, тому в стратегії наголошувалося на створенні робочих місць, підсилені аграрного сектору економіки. В Олеші лишилися пусті приміщення колишнього колгоспу, тому одне з фермерських господарств вирішило працювати саме у цій громаді. "Бізнес не прийде в громаду, якщо не робити перші кроки назустріч. Треба думати не на один крок уперед", – зауважив голова громади.

Для розміщення потужностей виробництва “Агроекотехнології” обрали сільськогосподарську зону, що віддалена від промислових центрів і хімічних викидів підприємств. Неподалік розміщується ландшафтна перлина Прикарпаття – Дністровський каньйон, що підсилює екологічну значущість цієї території. Саме тому вирощена продукція є якісною, а спожитий продукт – екологічно чистим та генетично незміненим.

Голова фермерського господарства Наталія Романенко розповіла, що побувала у великій кількості громад перед тим, як обрала Олешанську, де для потреб інвестора вберегли базу та навіть фруктовий сад. Також обрали цей край, бо регіон славиться своїми сільськогосподарськими традиціями. ФГ «Агроекотехнології» зареєстровано у селі Олеші лише 28 лютого 2020 року, а вже восени торік виробили першу продукцію. На господарстві працює 14 осіб – переважно з місцевих жителів, тому більшість податків надходить у бюджет громади.

Фермерське господарство запустило виробничі лінії з виготовлення фруктових чипсів та сухих порошків із фруктів. Основою діяльності підприємства є сушіння плодів і ягід з метою подальшого виготовлення фруктових і овочевих чипсів, а також сухих натуральних порошків (в тому числі інуліну) для подальшого їх промислового використання у харчовій, кондитерській, фармацевтичній та парфумерній галузях.

“Спеціальна технологія, яку використовують на виробництві, зберігає всі корисні речовини вирощених фруктів, з яких зроблені чипси. Фруктово-овочеві чипси – це новий натуральний десертний продукт з хорошими дієтичними та смаковими властивостями. Це виключає в їхньому складі наявність холестерину, канцерогенів тощо. Але водночас технологія виготовлення дозволяє їх зробити такими ж хрусткими, як і оригінальний прототип усіма улюблених картопляних чипсів. Також їх можна придбати на заправках як хороший перекус у дорогу”, – додають у “U-LEAD з Європою”.

Це важливо, оскільки у шкільних їдальнях Івано-Франківської міської територіальної громади розпочали впровадження здорового харчування для школярів відповідно до нового санітарного регламенту, який діє з 2021 року та унормовує організацію харчування школярів в освітніх закладах: продукти не мають містити підсолоджувачів, а також сіль і цукор; заборонені вироби із кремом, морозиво, харчові концентрати, значна більшість кондитерських виробів.

Для виготовлення чипсів підходять не всі яблука, а лише відбірні. До того ж, вони мають бути певного розміру. На італійському обладнанні з них вирізають середину та роблять чипси. Виробництво – безвідходне, адже залишки використовуються у кондитерській промисловості.

Фермерське господарство скористалося державною підтримкою за напрямом «Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів», яка допомогла господарству залучити фінансовий ресурс для проведення реконструкції та виготовлення автоматизованої лінії з висушування плодів та ягід.

Очільник Івано-Франківського регіонального офісу Руслан Панасюк наголосив, що такі підприємства є дуже важливими у розвитку сільських територій, оскільки забезпечують робочі місця та податки у бюджети цих територій.

"Ми бачимо чудовий приклад синергії. Стратегія – це довготерміновий план розвитку, це те, куди рухається громада. На щастя, цей стратегічний документ розпочали втілювати у життя, тож нині ми бачимо чудовий результат, коли на наших очах реалізується один з її пріоритетів – громада знайшла інвестора і розвивається в аграрному секторі, підприємець знайшов кваліфікованих працівників, а місцеві мешканці отримують гідні гроші за свою роботу. Радий, що "U-LEAD з Європою" розпочала та пройшла з громадою увесь цей шлях. Продовжуємо розвивати спроможність громад краю", – резюмував очільник Івано-Франківського РО.

Експерт з розробки стратегій місцевого розвитку Програми “U-LEAD з Європою” Ігор Мельничук зауважив, що громада має значний аграрний потенціал для розвитку фермерства та різноманітних кооперацій. Він підкреслив, що під час реалізації стратегії розвитку важливою є співпраця місцевої влади та бізнесу. "Потрібно спільно шукати рішення та втілювати у життя цікаві ідеї", – зауважив він.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-