У Дніпрі та Запоріжжі випустили на волю 2 000 врятованих узимку кажанів

У Дніпрі та Запоріжжі випустили на волю 2 000 врятованих узимку кажанів

Укрінформ
Фахівці та волонтери з ландшафтного "Фельдман Екопарку", що на кільцевій дорозі у Харкові, випустили в природу у Дніпрі та Запоріжжі майже 2 000 кажанів, які узимку перебували тут на реабілітації.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила керівник діючого в екопарку Центру реабілітації кажанів кандидат біологічних наук Альона Прилуцька.

"Майже 2 000 кажанів, які взимку пройшли реабілітацію у "Фельдман Екопарку", випущено вночі - це традиція - у Дніпрі та Запоріжжі, а точніше, на території Монастирського острова та на Хортиці. Харків'янам допомагали - і це теж традиція - місцеві волонтери, з якими ми підтримуємо дружні зв'язки. Незважаючи на час, ці акції зібрали чимало глядачів з числа місцевих мешканців, причому люди приходили з дітьми. Під час акції ми розказали присутнім про кажанів, про необхідність захищати червонокнижну фауну", - зазначила Прилуцька.

Читайте також: На Прикарпатті ведмедя Юру з туристичного центру передадуть до притулку «Домажир»

За її словами, узимку фахівці Центру за допомогою волонтерів, серед яких є студенти біологічних факультетів харківських університетів, врятували понад 3000 кажанів.

"Ми отримали їх від зоозахисників з різних міст країни, у тому числі з Дніпра та Запоріжжя. річ о тому, що люди й взимку роблять ремонти на балконах, продовжується і промислове будівництво. Кажани, які в очікуванні зими та негоди зачаїлися в щілинах, виявилися в нових суворих умовах та можуть загинути. Але небайдужі люди, які дізналися про наш реабілітаційний центр, приносять чи привозять їх до нас", - пояснила науковиця.

Вона додала, що на волі кажани сплять у печерах, а у Центрі реабілітації - у холодильниках. При умові температури до плюс 2-8 градусів життєві процеси уповільнюються, у тому числі серцебиття, і це дає їм шанс пережити сувору зиму. Потім їх випускають у природу.

Читайте також: У вінницькому зоопарку з’явились на світ четверо дитинчат муфлонів

Центр реабілітації кажанів у харківському "Фельдман Екопарку" - єдиний в Україні та найбільший у Східній Європі. Перший масовий випуск кажанів відбувся навесні 2013-го року. Всього тут врятовано 15 тис. кажанів, усі види яких в Україні занесені до Червоної книги.

Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-