Три запорізькі громади підписали договори про співпрацю

Три запорізькі громади підписали договори про співпрацю

Децентралізація
Укрінформ
Три громади Запорізької області уклали вісім договорів про міжмуніципальне співробітництво у галузях освіти, охорони здоров’я, культури, спорту, фінансового обслуговування та архівної справи.

Про це інформує Запорізький регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою» за даними, оприлюдненими Міністерством розвитку громад і територій у Моніторингу децентралізації станом на 9 квітня.

«З дня набуття повноважень територіальними громадами після виборів 2020 року укладено 8 договорів міжмуніципального співробітництва між трьома громадами Запорізької області: Більмацькою, Комиш-Зорянською та Смирновською», - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що ці громади уклали договори про співробітництво щодо сфери своїх повноважень у галузях освіти, охорони здоров’я, культури, спорту, фінансового обслуговування та архівної справи. У результаті, з одного боку, жителі трьох громад отримують зручні та якісні послуги, а громади, виконавши в повному обсязі відповідні повноваження та спільно фінансуючи установи комунальної форми власності, економлять суттєву частину місцевого бюджету.

Крім того, повідомляється, що Запорізька область є лідером в Україні за кількістю договорів про міжмуніципальне співробітництво. Для розуміння економічних, політичних та юридичних аспектів співробітництва громад, а також процедурних питань Запорізький регіональний офіс впродовж минулого та з початку цього року провів низку консультацій і надав роз’яснення на цю тему Оріхівській, Семенівській, Комиш-Зорянській та іншим територіальним громадам.

Читайте також: «U-LEAD з Європою» вчить громади, як створити освітню мережу

У Запорізькому регіональному офісі також зазначають, що міжмуніципальне співробітництво полягає у тому, що територіальні громади на договірній основі об’єднують свої зусилля та ресурси для вирішення актуальних проблем власного розвитку. Використання цього інструменту є корисним для забезпечення сталого розвитку територіальних громад, незалежно від того, є вони великими чи малими.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-