На Херсонщині знову загинули сірі журавлі й дикі качки

На Херсонщині знову загинули сірі журавлі й дикі качки

Укрінформ
На Херсонщині поліція відкрила ще два кримінальні провадження за фактами загибелі червонокнижних птахів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє сайт ГУ Нацполіції в Херсонській області.

«За вихідні дні до поліції Херсонщини надійшло 3 повідомлення про загибель червонокнижних птахів», - зазначається у повідомленні.

Як інформують у поліції, у першому випадку керівник заповідника повідомив, що на їх території біля штучних озер було виявлено 7 мертвих сірих журавлів, які внесені до Червоної книги України. А у Каховському районі поблизу с. Богданівка в лісосмузі та біля зрошувального каналу також були виявлені мертвими 12 сірих журавлів, 14 диких качок та 5 чайок. На місці події відібрані зразки ґрунту та води, які направлені на експертизу. За даними фактами слідчими відкриті ще два кримінальних провадження за ч.2 ст.239 Кримінального кодексу України «Забруднення або псування земель». Всі провадження перебувають на контролі керівництва обласної поліції.

Також до поліції звернувся підприємець, який розповів, що на полях у Каховському районі виявив 6 мертвих сірих журавлів. Нині обставини загибелі птахів встановлюються.

У поліції відзначають, що наразі в спеціалізованому інституті в Харкові тривають дослідження щодо встановлення причини смерті птахів. Основною версією є те, що вони загинули після вживання зерна з домішками отрути від гризунів.

Читайте також: Загибель птахів в «Асканії-Новій»: поліція пропонує запровадити особливий режим

Також окремий екіпаж групи реагування щоденно патрулює землі заповідника «Асканія Нова». Інспектори контролюють рух транспорту, задіяного для земельних робіт. У разі сумнівів у безпечності матеріалів, що вноситимуться на полях, на місце буде терміново виїжджати слідчо-оперативна група та викликатимуться спеціалісти держпродспоживслужби та екологічної сфери діяльності.

Як повідомляв Укрінформ, через загибель птахів у січні-березні 2021 р. рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 17 березня аграріям рекомендували призупинити на три тижні застосування в 40-кілометровій зоні, прилеглій до заповідника «Асканія-Нова», пестицидів групи родентициди, а також препаратів на основі бродіфакуму, що використовуються для боротьби з гризунами.

Читайте також: На Київщині чоловік заради розваги застрелив лелеку

Депутати Херсонської облради не виключають, що причиною загибелі птахів стало порушення технології внесення отруйного препарату під час проведення сільськогосподарських робіт або контрабандна партія, у якій перевищено концентрацію бродіфакуму.

Поліція запропонувала запровадити особливий режим навколо заповідної зони та визначити карантинну зону, виставити поліцейські пости.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-