У Донецьку українці не обирали депутатів до Ради вже дев'ять років - Мендель

У Донецьку українці не обирали депутатів до Ради вже дев'ять років - Мендель

Укрінформ
Прессекретар Президента Юлія Мендель запевняє, що організувати вибори на непідконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей Центральна виборча комісія наразі не може.

На цих територіях поки неможливо гарантувати безпеку волевиявлення, розповіла вона в ефірі програми "Взгляд с Банковой" на телеканалі "Дом", повідомляє Укрінформ.

"Непідконтрольні Україні райони двох областей з об'єктивних причин залишаються без можливості вибрати своїх представників до парламенту. На жаль, організувати процес за лінією зіткнення Центральна виборча комісія поки не може. Не мають можливості приїхати й спостерігачі. Мова йде про безпеку людей — як організаторів виборів, так і учасників голосування", - зазначила вона.

Читайте також: Зеленський обговорить ситуацію на сході України з «нормандською четвіркою» - Мендель

Мендель нагадала, що у неділю, 28 березня, у двох округах пройшли довибори до Верховної Ради — в Івано-Франківській та в Донецькій областях.

Речниця Президента також сказала, що в Донецькій області вибори проводяться тому, що народний депутат від цього округу став мером Покровська. Водночас вона підкреслила, що в частині Донбасу, наприклад, у самому Донецьку — не вибирали депутатів вже дев'ять років.

"Гарантувати вільне волевиявлення в тих обставинах, які склалися на непідконтрольній частині регіону, зараз, на жаль, не вийде. Звідси — складності з рішенням безлічі проблем жителів регіону. Немає представника — нема кому займатися не всіма, але багатьма питаннями людей", - зауважила прессекретар Глави держави.

Читайте також: ЦВК назвала явку на проміжних виборах у Раду

Водночас Мендель наголосила, що мирний план врегулювання конфлікту на сході України, який ініціювала українська влада і надала на розгляд іншим учасникам Нормандських переговорів, передбачає проведення вільних виборів, а з ними, за її словами, і відновлення територій, повернення до звичайного життя без зброї, коли люди самі будуть вирішувати, кого хочуть бачити своїм представником у парламенті.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 28 березня відбувалися проміжні вибори народних депутатів в одномандатних виборчих округах №50 (Донецька область) і №87 (Івано-Франківська область). Результати голосування мають бути встановлені до 12 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-