Вакулівська громада поділилася досвідом реконструкції мережі водогону

Вакулівська громада поділилася досвідом реконструкції мережі водогону

Децентралізація
Укрінформ
У Вакулівській сільській територіальній громаді на Дніпропетровщині модернізували систему водопостачання, завдяки чому проклали нові мережі та зменшили втрати води.

Про це під час онлайн-форуму «Централізоване водопостачання у громадах: міф чи необхідність» розповів голова Вакулівської сільської територіальної громади Артур Шевцов, передає кореспондент Укрінформу. Даний форум належить до серії дискусій «Гаряча розмова у громадах», який організовує Програма «U-LEAD з Європою».

"Коли ми почали займатися водопостачанням, у нас було 17 кілометрів водопровідних мереж на центральній садибі і втрати води сягали до 50%. Після того, як ми виграли грант від швейцарсько-українського проєкту DESPRO, на 2020 рік у нас було проведено 60 км водопровідних мереж, а втрати води сягали 28%. Це стало можливим завдяки проєкту та співпраці з Дніпропетровською обласною радою та адміністрацією", - наголосив Шевцов.

Вакулівська громада налаштована на те, щоби втрати води взагалі не було. Але резервуар, в якому знаходиться вода, не зовсім герметичний, і вода по дорозі до населених пунктів втрачається на поривах у полях. І хоча ці трубопровідні мережі не належать громаді, вона змушена платити за втрачену воду, оскільки витрати водоканал виставляє на громаду.

За словами Шевцова, для забезпечення громади водою у 2015 році було створене комунальне підприємство «Відродження», яке не виробляє воду, а купує її в державного промислового підприємства «Кривбаспромводопостачання» на його умовах.

Читайте також: Данський муніципалітет поділиться досвідом з українськими громадами

До складу Вакулівської громади входять 18 сіл. До централізованого водопостачання наразі підключені 667 дворів, а інші мають технічну воду або користуються криницями.

Шевцов додає, що окрім прокладання нових труб громада замінила перекриття колодязів, які перебували в аварійному стані, облаштувала пожежні гідранти, встановила лічильники на виході з насосної станції та вході у село і встановлює вуличні вузли обліку води.

Голова громади вважає, що проблеми, з якими найчастіше зіштовхуються на місцях, пов’язані з формуванням тарифу. Одні громади самі його встановлюють, а інші, як Вакулівська, залежать від підприємства, в якого купує воду. Він наголошує, що через відсутність фахівців, як от гідравліків та економістів з водопостачання, у громадах приймають неправильні рішення щодо обрахунку тарифу та оснащення мережі водогону.

Шевцов акцентує, що зараз не менш загрозливим фактором є зміни клімату, коли пересихають річки, а в криницях зникає вода. Відтак, альтернативою в такій ситуації є централізоване водопостачання.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян і розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-