НСЗУ затримує виплати медзакладам Запорізької області — облрада

НСЗУ затримує виплати медзакладам Запорізької області — облрада

Укрінформ
Національна служба здоров'я затримала виплати за надані медичні послуги медзакладам Запорізької області, з якими укладені договори. В результаті медики залишилися без зарплат.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів заступник голови Запорізької обласної ради з питань охорони здоров'я Владислав Куценко.

"Я підписав листа на ім'я керівника Національної служби здоров'я України про те, що у нас є така ситуація, як невиплата заробітної плати. Якщо НСЗУ затримуватиме виплати, ми будемо звертатися до міністра охорони здоров'я Максима Степанова і будемо тимчасово "рятувати" коштом обласного бюджету", - сказав Куценко.

За його словами, заробітну плату затримують на ряді КНП, серед яких і запорізький обласний кардіодиспансер, і два дитячі санаторії.

Читайте також: МОЗ планує прив’язати зарплати медиків до прожиткового мінімуму

Його колега по облраді, голова постійної депутатської комісії з питань охорони здоров'я Наталія Авраменко говорить, що ідеться про борг на загальну суму близько 9 млн гривень.

"Ми сподіваємося, що кошти від НСЗУ "зайдуть" на рахунки медзакладів, і у нас не буде боргів перед медиками", - зазначила вона.

Як виявилося, є питання і з виплатою надбавок медикам, які працюють з пацієнтами з COVID-19.

"Настрій у медиків не дуже хороший. "Ковідні" кошти НСЗУ в січні-лютому не виплатила, медики отримали зарплати за рахунок коштів "ковідного фонду", який у нас зберігся за минулий рік. Люди отримали за січень по три оклади, лютий - по два (кількість викликів у лютому була менша). У нас є кошти до 1 квітня, а потім ми не знаємо, як буде. Голова Вільної профспілки медичних працівників України Олег Панасенко відстоює наші інтереси. Міністр охорони здоров'я також обіцяв, що боротиметься за зміну ситуації на краще, але ми не віримо", - говорить голова незалежної профспілки працівників швидкої допомоги міста Запоріжжя Анатолій Сидоренко.

Читайте також: Лікар: Якщо будівельник отримує 14 тисяч, а медик – 6, то це парадокс

Директор обласного центру екстреної медичної допомоги Костянтин Малашенко підтвердив, що з 1 лютого НСЗУ не платить "ковідний пакет".

"Але бригади продовжують виїжджати і боротися з ковідом. Ми з нашою профспілкою спільно вирішуємо, скільки відсотків надбавки можемо виплатити. Ми все обговорюємо з профспілками. У нас у "ковідному" фонді є 45 млн гривень нерозподілених коштів (але при цьому немає ковідного пакета від НСЗУ). Наскільки вистачить - залежить від того, скільки буде ковід і скільки людей буде задіяно в боротьбі з ним", - говорить Малашенко.

Читайте також: Степанов обіцяє «мінімалку» для лікарів від ₴23 тисяч

В обласному центрі екстреної медичної допомоги також акцентували увагу на тому, що МОЗ обіцяло збільшити тариф на екстрену допомогу (кількість коштів, яка виділяється на швидку допомогу, залежить від кількості проживаючих людей). Медикам говорили, що на одну особу припадатиме 300 гривень, але в реальності розрахунок становив 235 гривень. Це означає, що медикам доведеться перейти в режим жорсткої економії, зокрема це стосується і "ковідних" виплат.

В Україні за минулу добу зареєстровано 6377 випадків інфікування коронавірусом, одужали 5687 осіб. За весь час пандемії в Україні захворіло 1 416 438 людини. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-