За допомогою супутника на Тернопільщині виявили масштабне звалище

За допомогою супутника на Тернопільщині виявили масштабне звалище

Фото
Укрінформ
Держекоінспекція за допомогою супутникових ретроспективних знімків виявила захоронення великої кількості відходів на земельній ділянці підприємства ТОВ «Еко-Лідер Т», що у Тернопільській області.

Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований на сайті Держекоінспекції

«Ми отримали звернення щодо порушення законодавства у сфері поводження з відходами підприємством ТОВ «Еко-Лідер Т» у Тернопільській області. Діяльність підприємства, що знаходиться за зазначеною юридичною адресою, не здійснювалась, тож перевірку провести не вдалось.

Щоб встановити факт порушення, ДЕІ звернулась до Державного космічного агентства з проханням надати супутникові знімки цієї земельної ділянки в ретроспективі», - розповів Андрій Мальований.

На одержаних від агентства фото зафіксовано збільшення площі сміттєзвалища на ділянці з 5 до 9,1 гектара протягом 2018-2020 років.

Читайте також: Держекоінспекція торік отримала понад 2 тисячі звернень про екологічні порушення

«Розмір збитків від засмічення земельних ресурсів попередньо становить майже 80 мільйонів гривень. Після проведення перевірки об'єкта інспекція розрахує точну суму шкоди», - підкреслив Мальований.

Держекоінспекція вже направила лист до Служби безпеки України щодо відкриття кримінального провадження.

«Також ДЕІ готує подання щодо анулювання дозволів, що видані ТОВ «Еко-Лідер Т», адже суб’єкт господарювання не здійснює діяльність за місцезнаходженням юридичної адреси», - додав Мальований.

Читайте також: Андрій Мальований, голова Державної екологічної інспекції України

Зазначене сміттєзвалище існувало понад 50 років. З 2018 року воно територіально та документально закріплене за Тернопільською міською територіальною громадою. У 2019 році конкурс на утримання полігону виграло ТОВ «Еко-Лідер Т», що входить до групи компаній "Кліар Енерджі". Компанія має 14 біогазових станцій на території України і заявила про наміри поставити на сміттєвому полігоні сортувальну станцію та відкачувати з полігону біогаз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-