Справа Гандзюк: адвокати Мангера просять пред'явити йому підозру в замаху на вбивство свідків

Справа Гандзюк: адвокати Мангера просять пред'явити йому підозру в замаху на вбивство свідків

Укрінформ
Адвокати ексголови Херсонської облради Владислава Мангера, обвинуваченого у справі про вбивство Катерини Гандзюк, просять суд зобов'язати прокурора пред'явити їхньому підзахисному підозру в замаху на вбивство 3 свідків для того, щоб він отримав процесуальні права підозрюваного і міг захищати себе.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив адвокат Мангера Дмитро Ільченко.

«Думаю, що сьогодні ми подали у справі Мангера клопотання, яке ще не подавалося в суди в сучасній Україні. Якщо говорити простою мовою, то ми просимо суд зобов'язати прокурора пред'явити Мангеру підозру в замаху на вбивство Браги, Пилипенка і Павловського. Саме так - ми просимо, щоб Мангера офіційно визнали підозрюваним, а потім і обвинуваченим у такый ось справі. І передали її в суд», - йдеться в повідомленні.

Адвокат зазначає, то Мангер знаходиться під вартою виключно тому, що прокурор стверджує, що він погрожував свідкам Бразі, Пилипенку і Павловському. Тому сторона захисту клопоче і вимагає зобов'язати прокурора негайно пред'явити Мангеру підозру, щоб він отримав процесуальні права підозрюваного і міг захищати себе - викликати свідків, вимагати проведення очних ставок, подавати докази на свій захист, вимагати проведення експертиз тощо.

Як повідомляв Укрінформ, виконуючу обов'язки керуючого справами виконавчого комітету Херсонської міської ради Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку в Херсоні. Опіками було уражено 40% тіла жінки. Вона перенесла кілька операцій, але 4 листопада того ж року померла.

Читайте також: Вбивство Гандзюк: Мангера та Левіна залишили за гратами ще на два місяці

За підозрою в причетності до вбивства Гандзюк було затримано п'ятьох осіб, а 12 листопада 2018 року стало відомо про арешт Ігоря Павловського - колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука.

11 лютого 2019 року Генпрокуратура оголосила голові Херсонської обласної ради Мангеру підозру в організації вбивства Гандзюк. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю виходу під заставу в розмірі 2 млн 497 тис. 300 гривень, яка була внесена.

6 червня 2019 року п'ятеро безпосередніх виконавців нападу були засуджені на терміни від 3 до 6,5 року позбавлення волі.

У січні 2020 року на території Болгарії затримали за організацію нападу на Гандзюк Олексія Левіна, помічника-консультанта депутата Херсонської облради. 16 березня Левіна екстрадували з Болгарії в Україну. На думку слідчих, Левін є ключовою фігурою, яка пов'язує виконавців і замовників нападу на Гандзюк. Саме він підозрюється в організації цього злочину, підбурюванні до його виконання, наданні інформації, зокрема, місця проживання Гандзюк. У березні суд продовжив до 29 липня строк розслідування справи проти Левіна.

27 квітня Офіс генпрокурора та СБУ оголосили про завершення слідства у справі про організацію нападу на Гандзюк.

11 червня Мангеру вручили постанову про поновлення попереднього розслідування, а також клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

16 червня співробітники Служби безпеки доставили голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера в Печерський райсуд для обрання йому запобіжного заходу. Раніше в Офісі генпрокурора зазначали, що мають намір клопотати про обрання Мангеру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. Рішення про звернення до суду з клопотанням про зміну запобіжного заходу було прийнято прокурором через спроби незаконного впливу підозрюваного на свідків шляхом погроз їм та членам їх сімей.

28 липня прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера і екс-помічника депутата Херсонської облради Олексія Левіна за організацію нападу на Гандзюк.

20 серпня Дніпровський районний суд продовжив до 18 жовтня 2020 року Мангеру і Левіну запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

24 листопада захисники Мангера заявили, що будуть клопотати про зміну йому запобіжного заходу. 4 грудня обвинуваченим у справі про вбивство херсонської активістки і службовця Херсонської міськради Катерини Гандзюк Владиславу Мангеру і Олексію Левіну Дніпровський районний суд Києва продовжив строк тримання під вартою ще на два місяці.

29 січня 2021 року суд залишив під вартою підозрюваних в організації вбивства Катерини Гандзюк Олексія Левіна та Владислава Мангера до 28 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-