Тут немає VIP-палат і тести чекають 3-4 дні

Тут немає VIP-палат і тести чекають 3-4 дні

Репортаж
Укрінформ
Як борються з "короною" в районній лікарні Запорізької області

Запорізька область входить до п'ятірки лідерів за кількістю виявлених за добу хворих на коронавірус. Допомогу "ковідним" пацієнтам надають у 21 медичному закладі, де зайняті понад 1700 місць (з 2100).

У листопаді Запорізька область отримала 300 кисневих концентраторів, які розподілили серед районних лікарень. Під час передачі обладнання ми познайомилися з керівницею Оріхівської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування Наталією Бєловою, яка погодилася показати, як борються з коронавірусом у районі.

Спойлер: тут немає VIP-палат і "блатних" пацієнтів, результати ПЛР-досліджень часом доводиться чекати 3-4 дні, після того, як вони "йдуть" до Запорізької обласної лабораторії.

Коли ми приїхали до лікарні, то виявилося, що цього дня проводиться плановий ремонт запасної лінії електропередач - лікарня знаходиться під автономним електрозабезпеченням (працює дизель-генератор). Медики при цьому взагалі не панікували, а спокійно робили свою роботу.

НА ДОБУ ЙДЕ 15-19 БАЛОНІВ КИСНЮ

Перших хворих з діагнозом COVID-19 стаціонарно прийняли 10 вересня. Під лікування ковідних хворих відвели загальнотерапевтичне та інфекційне відділення. У першому підготували 50 місць, а у другому - 20.

"Під час госпіталізації хворі з підтвердженим ковідом не перетинаються з тими, хто поступає з підозрою. Але 85% підозр зазвичай через 4 дні стають підтвердженим ковідом. За станом тяжкості пацієнта дивимося, якщо вкрай тяжкий - відразу до реанімації кладемо - там 6 ліжок є", - розповідає головний лікар КНП "Оріхівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування" Наталія Бєлова.

Якщо у вересні Оріхівський "ковідний госпіталь" прийняв 85 пацієнтів (60 з підтвердженим ковідом), то у жовтні - 125 (95 ковідних), а у листопаді - 167, з яких 128 - з ковідом.

В обох відділеннях постійно працює по одному лікарю, вони чергують доба через дві.

"Це дорожче, але так правильно. Хворі знають, що вони постійно під наглядом лікаря. Є по два пости медсестер. Ми не наважилися зробити єдиного чергового лікаря на всю лікарню, щоб не було перенесення інфекцій. Бо тут він працює з ковідом, потім піде до чистої зони. У нас все розділено. Цілодобово чергують хірург, акушер-гінеколог і два лікарі ковідного госпіталю, - розповідає Бєлова.

Перш за все вона показала нам централізовану подачу кисню. У терапевтичному відділенні підключено 25 централізованих кисневих точок, в інфекційному - 12. Під час екскурсії лікарняною територією Бєлова показує довгу синю металеву шафу, в якій знаходяться кисневі балони, по яких кисень йде у відділення.

"До ковіду ми використовували 6-7 балонів на тиждень. Зараз 15, а часом буває і 19 балонів на добу. Практично що дві години їх міняти треба. Кисень привозять із Запоріжжя, ми уклали договір з Автогенним заводом. 1200 гривень коштує доставка кисню незалежно від того, скільки балонів привезуть. Раніше ми замовляли його щодня, а зараз отримуємо через день. У нас 11 своїх балонів. Крім того, взяли в оренду ще 35. Оренда одного балона на місяць коштує 102 гривні. Ми порахували, що нам вигідніше орендувати балони, щоб за доставку платити хоча б через день", - зазначає співрозмовниця.

Крім того, медики підключають кисневі концентратори. Лікарі називають їх "паличка-виручалочка". Правда, вони "з'їдають" кисень у палаті і тому її треба часто провітрювати.

"Концентратор бере кисень з повітря - це плюс, але він за потужністю підходить не всім пацієнтам із середнім ступенем тяжкості, якщо тяжкий, то потрібна централізована подача кисню. Централізовані кисневі точки більш потужні. У нас готові ще три проєкти на суму 634 тисячі гривень: 144 тисячі гривень необхідно для посилення потужності 6 кисневих точок у відділенні реанімації; ще 208 тисяч гривень, щоб зробити 9 додаткових централізованих кисневих точок у загальному терапевтичному відділенні, 281 тисяча необхідна для установки рампи на 10 балонів в інфекційному відділенні, що дозволить міняти їх рідше. Проєкти є, були б гроші", - не приховує проблем Бєлова.

КОЛИ КОВІД ГРАЄ "У ХОВАНКИ"

На сьогодні у ковідному госпіталі близько 57 хворих. У день нашого приїзду до лікарні привезли 5 осіб, з яких 4 - з підтвердженим коронавірусом і 1 - з підозрою.

Медики роблять забір матеріалів на коронавірус і відправляють їх на дослідження до вірусологічної лабораторії у Запоріжжі. Аналізи намагаються відправляти один раз на добу, результат отримують у середньому через 3-4 дні.

Начмед Інна Григорівна згадує, як нещодавно до них "швидкою" привезли чоловіка. Він посинів, задихався, впав тиск. У чоловіка були проблеми з серцем - збій ритму. Симптоми ковіду були відсутні.

"Планували його стабілізувати і санавіацією відправити до Запоріжжя у кардіологічне відділення. Взяли експрес-тест на коронавірус - він виявився позитивним. Хворий залишився у ковідній реанімації, а ми чекали результат ПЛР-дослідження. Потім у нього виявилася двостороння вірусна ковідна пневмонія. Пацієнт продовжить лікування у нас", - каже начмед.

Серед хворих - і 80-річна жінка. Вона поступила до госпіталю з сатурацією (насиченість крові киснем) 84. Людина потребує госпіталізації, якщо показник нижче 92. Як виявилося, два тижні вона лікувалася вдома, пневмонії не було, але самопочуття різко погіршилося. Зараз вона у госпіталі, числиться як хвора з підозрою на ковід. Її стан стабілізувався, але пацієнтка потребує постійної подачі кисню.

СПРОБА ВЛАШТУВАТИСЯ САНІТАРКОЮ ДО КОВІДНОГО ГОСПІТАЛЮ ПРОВАЛИЛАСЯ

В Оріхівському ковідному госпіталі працює загалом 76 медичних співробітників - 5 команд.

"А скільки з них перехворіли на вірус, від якого рятують?", - питаю.

"Осіб 7-8, і в основному - захворіли не на роботі. У когось чоловік захворів, у когось - дитина. На роботі вони захищені засобами індивідуального захисту", - відповідає Бєлова.

Вона не приховує, що на початку карантину була паніка серед медиків, поки вони не пройшли психоемоційний бар'єр у роботі з ковідними пацієнтами, а зараз - надягли захисні костюми, зайшли у відділення, відпрацювали.

Працювати у ковідному госпіталі важко. Щодня медикам, які працюють з коронавірусними хворими, доводиться витрачати 3-4 години на заповнення історій хвороби, проводити в МІС (Медична інформаційна система) і фіксувати перебіг ковіду у кожного хворого. Писаниною займатися вдень не завжди виходить - нові хворі поступають, і ті, хто госпіталізований, потребують особливої уваги, тому це роблять зазвичай ввечері, а часом - і вночі. Особливості протікання ковідної хвороби - раптове різке погіршення стану і різке зниження сатурації. Тому хворі повинні бути завжди під ретельним наглядом медиків.

"Зарплати невеликі у медиків. Хоча у нас договір з НСЗУ на надання 11 послуг. Це дуже хороший показник порівняно з іншими районними лікарнями. У нас було 5 хвиль оптимізації у 2018-2019 рр., чим менше людей - більше оплата, але зіткнулися з тим, що на час роботи ковідних госпіталів довелося посилити медпрацівниками ці стаціонарні відділення. Ковідна медсестра або санітарка отримує близько 12-15 000 грн. Звичайна - в три рази менше. Складно знайти людей. Якщо ми гратимемося з виплатою, то у нас не буде кому працювати", - пояснює Бєлова.

У цей момент згадую заяву заступниці міністра охорони здоров'я Ірини Микичак, яка порадила представникам малого бізнесу, які залишилися без роботи через карантин, тимчасово йти працювати до лікарень. Мовляв, лікарні потребують "сильних і здорових робочих руках".

Пропоную взяти мене в санітарки. Запевняю, що готова попрацювати пару-трійку годин, обіцяю старатися і чітко виконувати все, що скажуть "старші".

"У лікарні важко працювати. Не кожному дано, не всі витримують. Лікарня вимагає терпіння, не повинно бути зайвих емоцій, гидливості. Стажування є обов'язковим. Багато хто відмовляється. Навіть санітарку до лабораторії, яка відповідає вимогам, складно знайти. Помити, продезінфікувати, здавалося б, нескладно, але не всі можуть працювати з кров'ю. Не може з вулиці кожна людина так просто взяти і прийти. Треба не бажання, а й відповідний інтелект", - каже Бєлова і дає зрозуміти, що випробувати на собі працю санітарки у мене так не вийде.

РЕНТГЕН ЗА РОЗКЛАДОМ

В Оріхівському госпіталі немає комп'ютерного томографа і тому пневмонію тут можна або "почути", або побачити за допомогою рентгена.

"До обіду ми приймаємо тих, у кого немає температури, а з 13:00 до 15:00 - з температурою. Ми розділили потоки. До нас приїжджають і з Гуляйполя, і з Полог. Приблизно 100-140 людей на пневмонію досліджуються щодня, з них у 110-120 вона підтверджується. Особливістю вірусних пневмоній, за словами медиків, є труднощі у прослуховуванні. Вони зазвичай не хриплять, почути їх неможливо, а при рентген-обстеженні - як знахідка", - пояснює Наталія Бєлова.

У момент нашої розмови на вулиці біля рентген-кабінету стояло кілька людей, які чекали на результати. У дворі лікарні є і пересувний флюорограф - коли погодні умови дозволяли (весняно-осінній період), то всіх людей з температурою через нього пропускали, щоб вони не заражали невірусних хворих.

МЕДИКАМ З БОРОДОЮ ДО БРУДНОЇ ЗОНИ ВХІД ЗАБОРОНЕНИЙ

Підходимо до інфекційного відділення, яке, нагадаю, віддано під ковідний госпіталь. Там є "червона", або як її ще називають - "брудна" зона, і чиста. Нагадаю, через ремонт мереж тут немає світла.

"А як же хворі? А як же кисень? Реанімація?...", - питаю у медиків.

"Автономно працює дизель-генератор, але подача кисню не залежить від світла. Усе нормально, всі пацієнти отримують безперебійно кисень", - чую у відповідь.

Біля входу до відділення нас зустрічає молодий чоловік - лікар ортопед-травматолог Руслан Сахань. У жовтні, коли медики почали хворіти (хто на ковід, хто - на ГРВІ), він сам виявив бажання працювати у ковідному госпіталі, щоб розвантажити колег.

"Коли вперше надягаєш ковідний костюм - це викликає якесь тремтіння. Ти не знаєш, чого чекати. Але у нас хороший колектив, кожен фахівець на своєму місці, усі один одному допомагають. Легко працювати. Вже втягнувся", - розповідає Руслан.

За весь час роботи з ковідними хворими він робив ПЛР-тест всього два рази. І тільки тому, що була симптоматика. Просто так медики не тестуються, вважають це, як мінімум, нелогічним.

"Важка робота у середньої, молодшої медсестри. Вони багато маніпуляцій виконують", - каже лікар і показує ручку (вона розташована внизу) на дверях, які відокремлюють чисту і брудну зони.

"Це такий гаджет ... для ніг", - сміючись, пояснює Руслан. Він придумав таке пристосування, щоб можна було ногою зачинити двері і руками зайвий раз нічого не чіпати.

Підходимо до невеликого кабінету: на вікні - захисні окуляри і щитки, на столі - халати, рукавички, шапочки і спеціальні бахіли (вони до коліна, надягаються поверх костюма і фіксуються шнурками на гомілці і в районі коліна).

"Надягаємо дві пари рукавичок, шапочку, щиток, бахіли. У кого бороди - збривають. Борода не може забезпечити щільність прилягання респіратора або маски - повітря все одно потрапить", - розповідає лікар.

У костюмах, схожі на космонавтів, вони виходять до сестринського посту. За скляними дверима - "брудна" зона. Через скло бачу, як коридором госпіталю ходять чоловіки і жінки, до них підходять медики в яскраво помаранчевих і сірих костюмах, вони про щось розмовляють і йдуть до палат.

"Скажіть, що ми дуже вдячні нашим медикам. Вони велику справу роблять", - каже один з пацієнтів.

Самі медики розповідають, що буває, хворі скаржаться родичам, мовляв, два дні лікар не приходив, а потім з'ясовується, що через костюми пацієнти часто не можуть зрозуміти, хто до них заходить - лікар чи медсестра.

"Зараз у нас у відділенні лежить мама нашої медсестри. Ми за неї дуже хвилюємося. Ми за всіх хвилюємося, змінюємо і тактику лікування, якщо треба. Щоб хворий роздихався - викладаємо на живіт - це потрібно, щоб нижні ділянки легенів дихали. Буває, що пацієнту, здавалося б, стає краще, а потім йому стає раптом погано, а ми ж працюємо за протоколом", - кажуть медики з ковідного госпіталю.

Коронавірус - небезпечний, важко переноситися тими, у кого підвищений цукор або є супутні захворювання. У більшості хворих підвищене почуття страху, панічні атаки і трепетне хвилювання за своє життя.

"Важливо з ними поговорити і заспокоїти. Антибіотики теж не завжди потрібні. Ковідний госпіталь - це те місце, де немає "блатних" пацієнтів. Хвороба на всіх одна, не можна ставитися до когось краще, а до когось гірше", - додає Руслан Сахань.

КНП "Оріхівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування" обслуговує не лише 47 тисяч місцевих жителів, а й виручає Пологівський, Гуляйпільський, Розівський та Більмацький райони, якщо там немає місць для ковідних хворих.

Ольга Звонарьова, Запоріжжя

Фото Дмитра Смольєнка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-