Суд скасував статус регіональної для російської мови в Одесі

Суд скасував статус регіональної для російської мови в Одесі

Укрінформ
Одеський окружний адміністративний суд задовольнив позов заступника прокурора Одеської області та визнав нечинним рішення Одеської міської ради про надання російській мові у місті статусу регіональної.

Як передає Укрінформ, про це рішення суду напередодні нового навчального року повідомив громадський діяч Святослав Літинський на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Те відчуття, коли дворічна робота дала результат. Рішення про впровадження у місті Одеса регіональної (російської) мови – скасовано. До цього було кілька судових позовів до прокуратури, яка самостійно не хотіла цього робити. Через суд нам вдалося змусити їх подати позов про скасування цього вже незаконного рішення міської ради", - зазначив Літинський.

У рішенні адмінсуду сказано: "Визнати протиправним і нечинним рішення Одеської міськради... від 13 квітня 2012 року №2419-YI "Про реалізацію положень Закону України "Про засади державної мовної політики в місті Одеса".

Варто зазначити, що представники Одеської міськради намагались заперечити вимоги заступника облпрокурора, наполягаючи, що позов є прямим втручанням прокурора до владно-управлінських функцій. Однак адмінсуд відхилив ці клопотання юридичного департаменту мерії.

Читайте також: Ексдепутат Опоблоку пояснив, навіщо оскаржують "мовний" закон

Закон України "Про засади державної мовної політики", який свого часу ухвалила Верховна Рада України, більш відомий як "закон Ківалова-Колісниченка", у 2018 році було визнано неконституційним. Проте Одеська міськрада не поспішала скасовувати відповідне рішення, ухвалене на його основі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-