Рівненська АЕС. Критичний персонал ізольовано, стан його здоров’я моніториться

Рівненська АЕС. Критичний персонал ізольовано, стан його здоров’я моніториться

Укрінформ
Працівників привозять на роботу окремим маршрутом, щоб уникнути контактів з людьми 

Автоматизована програма «Медичний моніторинг», створена на Рівненській АЕС, почала оперативний збір інформації про стан здоров’я персоналу на енергоблоках, а також тих спеціалістів, які працюють дистанційно або перебувають на самоізоляції.

Згідно з даними цієї системи, зараз на роботу вдома переведено 1567 працівників атомної електростанції, вдома на карантині перебуває 220 осіб, у відпустках – 874 особи.

До сімейних лікарів за останню добу звернулось із захворюванням на ГРВІ 8 працівників РАЕС. Серед них підозр на COVID-19 не виявлено. Кількість таких звернень – на низькому рівні.

Про особливості заходів зі збереження здоров′я працівників та експлуатації ядерних енергоблоків у сучасних умовах нам розповіла начальниця інформаційного центру Рівненської АЕС Вікторія Леонова.

- Які завдання стояли перед розробниками програми?

- Нове програмне забезпечення «Медичний монітор» розроблене та встановлене на персональних комп’ютерах відповідальних осіб у всіх структурних підрозділах спеціалістами відділу економічних задач служби інформаційних технологій станції з метою контролю за станом здоров’я працівників, а також моніторингу кількісних показників щодо персоналу, зокрема перебування певної кількості працівників на самоізоляції або на дистанційній роботі, у відпустці або на лікарняному у ситуації поширення COVID-19 в країні.

У системі враховано пропозиції спеціалістів управління кадрами, служби охорони праці, медиків. Вона збирає інформацію щодо проявів симптомів ГРВІ у персоналу, відслідковує кількість тих, хто працює безпосередньо на виробництві, хто працює вдома або дистанційно, тих, хто на самоізоляції після відвідання іноземних країн або ж після контакту з хворими особами та тими, які прибули з-за кордону.

- Надзвичайно важливо, щоб був здоровим найбільш критичний персонал, який, так би мовитии, тримає руку на «ядерному» ключі…

- Безперечно. Насамперед, для такого персоналу оптимізовано графік роботи, перш за все для того, щоб мінімізувати кількість працюючих, наскільки це можливо, та розвести у часі проходження різними категоріями працівників прохідних. Цей персонал на період роботи ізольований – критично важлива група розміщена в окремих номерах готелю електростанції «Вараш», де проводяться всі необхідні заходи із дезінфекції та медичного моніторингу. На період дії карантинних заходів такий персонал має ізольований прохід на робочі місця та вихід з них без контакту з іншими працівниками, а його перевезення до промислового майданчика і назад в місто здійснюють за окремим маршрутом.

Таке рішення було ухвалено на одному із щоденних засідань штабу з проведення карантинних заходів, який очолює генеральний директор РАЕС Павло Павлишин.

Дуже важливо, щоб із ланцюга стабільної експлуатації саме ця ланка виявилася найміцнішою, адже від неї залежить надійність експлуатації енергоблоків, ядерна та радіаційна безпека.

- Як часто система «Медичний моніторинг» видає інформацію про стан здоров′я цих людей?

- Двічі на добу в певні години підсумовуються дані температурного стану критично важливої групи працівників, які трудяться на найвідповідальніших постах експлуатації, зокрема, у приміщеннях блочних щитів управління всіх чотирьох енергоблоків модифікацї ВВЕР-100 і ВВЕР-440.

Зібрані дані надходять для обробки до відповідних фахівців, у тому числі служби фізичного захисту та штабу із проведення карантинних заходів щодо запобігання захворюваності на коронавірус.

Публікує інформацію «Медичного моніторингу» й управління інформації та зв’язків із громадськістю РАЕС щодня на сайті станції під рубрикою «Епідемічна ситуація на Рівненській АЕС».

- «Медичний моніторинг» має вузьке застосування?

- У цьому технологічному продукті закладено широкі функціональні здатності при застосуванні під час надзвичайних або нештатних ситуацій. У тому числі його можна використовувати і в інших ймовірних екстрених випадках, пов’язаних із виробництвом.

- У місті-супутнику станції Вараші, де проживають працівники РАЕС, вони також мають необхідний рівень захисту?

- На зупинках у місті Вараш, де здійснює посадку персонал на автобуси, тричі на день працівники місцевого комунального підприємства «Благоустрій» проводять дезінфекцію. Автобуси підприємства, залучені у перевезенні персоналу, двічі на добу обробляються дезінфікуючими засобами. Тричі на добу дезінфікуються прохідні. (Зазначу, що аналогічні процедури, але в інших масштабах, звичайно, виконують працівники РАЕС на своїх робочих місцях – обробляють засоби зв’язку, персональні комп’ютери, іншу оргтехніку).

На головному в′їзді у місто атомників санітарну обробку проводять рятувальники Другого державного пожежно-рятувального загону з охорони Рівненської АЕС, які тут разом із поліцейськими та представниками громадського формування «Вараська муніципальна варта» цілодобово чергують. Обладнано ще два таких контрольно-пропускних пункти на інших в’їздах у місто.

- Наскільки вплинула нинішня ситуація на виконання технічних заходів безпеки?

- Звісно, внесені корективи. Проте, наприклад, у цеху дезактивації та радіоактивних відходів РАЕС введено в експлуатацію нове, призначене для прання і прасування спецодягу обладнання.

Під час планово-попереджувального ремонту енергоблоку №2 РАЕС здійснюють заходи Комплексної зведеної програми підвищення рівня безпеки АЕС України – модернізацію системи збудження турбогенератора ТГ-3 задля його стабільної роботи. Це важливий етап, адже він є складовою проєкту інтеграції Об′єднаної енергетичної системи України (ОЄС) у загальноєвропейську енергосистему ENTSO-E та спрямований на підвищення надійності й збалансованості роботи ОЕС України.

Попереду й наступні етапи оновлення механізмів. Наприклад, очікуємо поставки із харківського «Турбоатому» лопаток з титанового сплаву до турбіни К-1000-60/3000 для модернізації турбогенератора енергоблоку №4 Рівненської АЕС.

- В усіх документах, прийнятих штабом із проведення карантинних заходів, на чільному місці – вимога безпеки довкілля. Що показує інший моніторинг – екологічного «здоров'я»?

- Справді, такий моніторинг здійснює автоматизована система контролю радіаційного стану (АСКРС). Він показує, що нинішня експлуатація станції відбувається без порушень норм і правил безпеки: стан води у річці Стир, довкілля у тридцятикілометровій зоні спостереження РАЕС не змінювався і відповідає встановленим нормам. А це означає, що атомні енергоблоки працюють надійно та безпечно.

А заходи, що вжиті для збереження здоров’я та працездатності персоналу атомної електростанції, є гарантією того, що показники якості роботи РАЕС не знизяться.

Віктор Мазаний, Рівне
Фото Юлії Кулаєвої

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-