Кропивницька міськрада:

Кропивницька міськрада: "формула Штайнмаєра" може призвести до втрати державності

Укрінформ
Депутати Кропивницької міської ради застерігають Президента Володимира Зеленського і Верховну Раду від імплементації так званої "формули Штайнмаєра", оскільки вона становить загрозу українській державності.

Відповідне звернення ухвалила Кропивницька міськрада 4 жовтня на позачерговому засіданні, повідомляє пресслужба міськради.

"Ми, депутати міської ради Кропивницького, рішуче застерігаємо від спроби використання так званої "формули Штайнмаєра", що може призвести до втрати української державності та територіальної цілісності країни", - йдеться у зверненні.

Депутати міськради закликали припинити практику прийняття доленосних для країни рішень без урахування думки суспільства і запропонували керівництву держави організувати національний "круглий стіл" для напрацювання спільної загальнодержавної стратегії на перемовинах щодо російської агресії в Україні та подальшої долі окупованих територій.

Крім того, у зверненні міститься заклик до патріотичних сил у парламенті заблокувати ухвалення нової редакції та не продовжувати дію Закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" без широкого обговорення в інститутах громадянського суспільства.

Читайте також: Звернення проти "формули Штайнмаєра" почали приймати міські та районні ради

Депутати також закликають не допустити проведення місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях до моменту повного виведення російських окупаційних військ з території України, роззброєння незаконних збройних формувань, відновлення контролю над кордоном України Державною прикордонною службою, забезпечення перехідного періоду терміном не менше року для відновлення інститутів державної влади та повноцінної роботи українських ЗМІ.

Читайте також: Пристайко: Ми обов'язково маємо посадити Путіна за стіл переговорів

Окремим пунктом у зверненні стоїть застереження не допустити відведення Збройних сил України з укріплених позицій.

Раніше депутати Івано-Франківської, Львівської і Тернопільської облрад, а також Сумської міськради виступили проти імплементації "формули Штайнмаєра".

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст "формули Штайнмаєра". За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, що ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою. На їхню думку, спочатку має бути виконана частина Мінських угод, яка стосується сфери безпеки. Тобто, виведення військ і відновлення контролю України над кордоном мають передувати виборам і визначенню статусу Донбасу.

3 жовтня Зеленський записав відеозвернення, в якому пояснив українцям останні дії влади щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, зокрема щодо "формули Штайнмаєра", і запевнив, що "ніколи не здасть Україну".

Зокрема, він нанголосив, що тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий як "закон про особливий статус Донбасу", починає діяти на постійній основі за умови, коли там відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією України та законодавством України, а також після публікації звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів.

Водночас Президент підкреслив, що завдяки тому, що Україна погодила “формулу Штайнмаєра”, усунуто останні перепони для проведення саміту "Нормандської четвірки".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-