Африканська чума на Запоріжжі. Вірус убив тисячі тварин

Африканська чума на Запоріжжі. Вірус убив тисячі тварин

Репортаж
Укрінформ
Відповіді на запитання, що стало причиною спалаху хвороби свиней – досі немає

Спалах африканської чуми свиней, що зафіксували у Новомиколаївському районі на фермі ТОВ «Лідер» у кінці вересня, – наймасштабніший у Запорізькій області.

Усіх тварин, що є на фермі, — а це понад 8000 голів — мають знищити. Компенсації від держави ферма не отримає.

Про ці та інші подробиці надзвичайної ситуації місцевого рівня дізнавалися кореспонденти Укрінформу.

НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ МІСЦЕВОГО РІВНЯ

«На ТОВ «Лідер» виявлено вірус африканської чуми свиней. Усе поголів’я, що є на фермі, має бути знищено», – говорить заступник начальника ГУ Держпродспоживслужби у Запорізькій області Сергій Дегтяренко.

За його словами, такого масштабного спалаху АЧС на території області ще не було.

ТОВ «Лідер» розташоване у селі Веселий Гай і є найбільшою свинофермою у Новомиколаївському районі. Керівництво ферми відмовилося від спілкування з журналістами, посилаючись на справи та завантаженість. Офіційні коментарі з приводу ситуації на підприємстві готові надати пізніше, але коли саме — не уточнюють.

У той же час на офіційному сайті «Лідера» зазначається, що відразу після заснування підприємства у 2010 році загальна кількість свиней становила 100 голів. А вже у 2014 році була збудована ферма продуктивністю 20-24 тисячі гібридних свиней на рік.

За даними Держпродспоживслужби, зараз на підприємстві налічувалося понад 8000 голів.

20 вересня на свинофермі захворіли перші тварини. 23 вересня – загинуло 24 свині. Спеціалісти Новомиколаївського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області та Новомиколаївської районної державної лікарні ветеринарної медицини виїхали на місце події. Тоді ж було проведено епізоотичне розслідування і відібрано матеріал для дослідження на АЧС у лабораторії. Вже наступного дня Дніпропетровська регіональна державна лабораторія встановила позитивний результат на АЧС. На ферму та село наклали карантин. Ситуацію, що склалася, відносять до надзвичайних місцевого рівня.

«Лідер» – це єдине фермерське підприємство області, яке входить до карантинної зони. Ми двічі обійшли село: деякі люди тримають свиней, як кажуть, для себе. Мова йде про невелику кількість тварин. Усі вони здорові”, – говорить районний спеціаліст Держпродспоживслужби.

Він також додає: людям не варто турбуватись: вбивати здорову домашню худобу на хвилі АЧС ніхто не збирається.

КАРАНТИННЕ СЕЛО

Карантин запроваджено на 40 діб. Проте відлік його дії розпочнеться з моменту знищення останньої тварини.

З 24 вересня на території Веселого Гаю встановлено 8 блокпостів, на яких чергують представники Нацгвардії та ГУНП у Запорізькій області. Залучено 15 працівників поліції, 50 військовослужбовців Нацгвардії, 10 одиниць техніки.

Чергування на блокпостах цілодобове. Головне завдання – пильнувати, аби ніхто не вивозив тварин за межі карантинної території.

Співробітники поліції заступають на добове чергування зранку, військові – змінюють один одного раз на 8 годин. Спеціально для них організовано польову кухню, нацгвардійців тимчасово заселили у приміщення колишньої школи.

На виїзді з села працює дезінфікуючий блокпост. Спеціалісти використовують мийно-дезінфікуючий засіб “Віросан”. Ним обробляють колеса, пороги, колесні арки. Потім авто має проїхати через спеціальний дезінфікуючий бар’єр з хлорним розчином.

За добу таку мийку проходять близько 100 машин. За весь період роботи блокпостів жодного порушення карантинного режиму встановлено не було.

Кореспонденти Укрінформу також пройшли таку мийку – інакше виїхати з села неможливо.

ЗБИТКИ БЕЗ КОМПЕНСАЦІЙ

Відшкодовувати збитки “Лідеру” через АЧС за державний кошт не будуть. Мовляв, законодавством не передбачено. Але на даний час це питання детально вивчається на обласному рівні.

“Наразі про компенсацію збитків не можу нічого сказати. Компенсація не передбачена для спеціалізованих ферм, окрім випадків, коли тварини застраховані. На цій фермі поголів’я не було застраховане”, – зазначає Сергій Дегтяренко і додає, що в області нема боргів із виплат компенсації за забій свиней з АЧС.

На території села відведено спеціальну ділянку, на якій відбувається спалювання тварин.

За даними правоохоронців, станом на сьогодні, спалено 5639 голів.

Після того, як усі заражені тварини будуть знищені, територію фермерського господарства мають обробити спеціальними засобами. Ці заходи Держпродспоживслужба проводить спільно з керівництвом підприємства.

Чиновники кажуть, що фермери з розумінням ставляться до ситуації і йдуть на співпрацю.

А от відповіді на одне з головних питань – що стало причиною спалаху нищівного для свиней вірусу – досі немає.

Ольга Звонарьова, Запоріжжя
Фото 
Дмитра Смолієнка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-