На Дніпропетровщині 14 ОТГ беруть участь у пілотних проєктах з управління відходами

На Дніпропетровщині 14 ОТГ беруть участь у пілотних проєктах з управління відходами

Децентралізація
Укрінформ
У Дніпропетровській області проблема утилізації твердих побутових відходів стоїть досить гостро, і вирішити її можливо тільки при взаємодії влади, бізнесу і суспільства.

Про це йшла мова під час засідання круглого столу «Поводження з ТПВ: виклики, можливості, стратегічні перспективи. Синергія взаємодії влади, громад та бізнесу», який проводиться за сприяння Програми U-LEAD з Європою та проєкту GIZ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У сесійній залі Дніпропетровської обласної ради були присутні представники органів місцевого самоврядування ОТГ та виконавчої влади Дніпропетровської області, бізнесу і бізнес-асоціацій, наукової та експертної спільноти, громадських організацій, донорських проєктів.

«На Дніпропетровщині, як і в Житомирській та Волинські областях, наразі впроваджується пілотний проєкт поводження з твердими побутовими відходами в ОТГ. Але якщо у Житомирській області ще відсутні з цього питання програмні документи, а у Волинській наявна лише програма, то у Дніпропетровській області вже мають свою Стратегію поводження з ТПВ. Крім того, 14 ОТГ стали пілотними у проєкті «Покращення якості послуг у сфері управління побутовими відходами на муніципальному рівні в ОТГ» в рамках Програми «U-LEAD з Європою». Однак і решта майже 60 громад області отримали позитивний досвід у цьому питанні», - сказала директор Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна.

На її думку, в рамках обласних бюджетних програм зараз має бути запланована матеріальна підтримка ОТГ на основі міжмуніципальної співпраці.

«Громади готові виділяти й 70-90% коштів вартості того чи іншого проєкту. Зараз Томаківська ОТГ на основі міжмуніципальної співпраці з сусідньою громадою Запорізької області – Широківською хочуть разом, об’єднавши кошти двох громад, з двох різних областей, - не лише створити новий полігон, а й запровадити переробку та сортування сміття. Чи під силу таке бюджету Томаківської ОТГ? Звичайно, вона буде старатись, але навряд. Тому напевне для високої якості виконання такого мегапроєкту і користі не тільки для цієї громади, а й для майбутнього Нікопольського району, варто залучати кошти і сусідів, й обласної програми. Тоді це буде не просто суперважливо, а й цікаво для інвесторів. Тому слід запровадити ще й поєднання співпраці ОТГ, обласної влади і бізнесу», - переконана директор ЦРМС.

Вона запропонувала облдержадміністрації та обласній раді включити до проєкту бюджету 2020 співфінансування тих проєктів ОТГ, які розроблені пілотними громадами і мають резонансне значення для області, а також тих, які розроблять інші громади і які отримають відповідну оцінку департаменту екології, як резонансні для Дніпропетровщини.

Читайте також: На Тернопільщині навчають, як розвивати туризм в ОТГ

У свою чергу підприємства, які працюють на ринку вторинної сировини, запропонували громадам реальні бізнес-моделі. Від останніх, у свою чергу, необхідна відповідна інфраструктура у вигляді сортувальних баків для роздільного збирання сміття та проведення інформаційної кампанії серед населення.

Було вирішено створити профільні робочі групи, які вивчатимуть ринок сировини на місцях; внести необхідні доповнення до обласної екологічної програми, аби питання переробки сміття стало більш пріоритетним завданням; сформувати єдиний регіональний план дій; розвивати інфраструктуру для сортування сміття.

Голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов запевнив усі сторони, що обласна рада підтримає відповідні ініціативи і сприятиме в необхідних процесах.

«Я погоджуюсь з тим, що сортувати сміття повинно бути модно для кожної людини. Зараз бізнес та ОТГ налагоджують спільний діалог. В області вже є успішні приклади співпраці – це Слобожанська ОТГ, яка займається сортуванням сміття. Це ДТЕК Дніпрообленерго, яка окремо збирає відходи і передає на утилізацію. Крок за кроком ми запроваджуємо нові технології і разом покращуємо стан навколишнього середовища», - сказав Пригунов.

Програма«U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією, підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото: Людмила Блик

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-