За шість років  на Донбасі школярів поменшало майже у 2,5 раза

За шість років на Донбасі школярів поменшало майже у 2,5 раза

Укрінформ
З 2013 року кількість школярів у Донецькій і Луганській областях зменшилася майже у два з половиною рази - з 500 тисяч до 200 тисяч.

Про це на прес-конференції в Укрінформі розповіла голова ГО "Розумне майбутнє нації", "Місіс Україна World 2018", "Місіс Планета 2018", ініціаторка акції "Спільне майбутнє через спільні книжки" Анна Горбань.

"У 2013 році в Донецькій і Луганській областях були 1805 шкіл і 509 тис. учнів, станом  на 2019 рік там лишилися 801 школа і 216 тисяч учнів. Якщо було 509 тисяч учнів, то ми розуміємо скільки учнів вже не навчаються на підконтрольній Україні території цих областей. 42 тисячі з них учаться на лінії зіткнення під постійною загрозою обстрілів", - сказала Горбань.

Вона розповіла, що звернулася до місцевих відділів освіти, і однією з нагальних там назвали потребу в підручниках.

Місцеві бібліотеки наповнені виданнями ще радянських часів. За словами Горбань, у середньому за рік до бібліотеки в Луганській чи Донецькій областях надходить 6-9 книжок. Так виникла ідея зібрати літературу для прифронтових шкіл.

"У мене промайнула така думка - а скільки часу діти, які мешкають на цих територіях, втратили для освіти та навчання? І вони цього не надолужать. Я мати чотирирічної дитини, я розумію: якщо ти якийсь час не приділила дитині, то  згаяне дуже важко надолужувати… У січні 2019 року я звернулася до зірок шоу-бізнесу, щоб вони підтримали акцію, яка називається "Спільне майбутнє через спільні книжки". Вона має на меті показати, що у нас - у центру, сходу України - спільне майбутнє, спільні книжки, якими ми з радістю поділимося з дітьми", - пояснила ідею акції Горбань.

Читайте також: В опорній школі Слов’янська вчиться 376 дітей з окупованих територій – голова ОДА

За короткий термін удалося зібрати понад 1400 книжок, які були передані до Зайцевого, Авдіївки та Світлодарська. До акції долучилося Міністерство інформаційної політики, яке надало більше 3 тисяч книжок, а також видавництва.

Анна Горбань повідомила, що має намір продовжувати акцію і хоче зібрати 8 тисяч книжок для шкіл прифронтової зони.

Окрім цього, як наголосили учасники прес-конференції, є проблема психологічної, соціальної реабілітації дітей, котрі мешкають у прифронтовій зоні.

Психотерапевт Олена Рихальська розповіла, що часто діти не отримують психологічної допомоги через те, що їхні батьки та вчителі не вважають це проблемою. За її словами, світовий досвід показує, що в критичні моменти суспільство гуртується, але потім виникають інші проблеми, такі як захворювання, страхи, агресія.

Водночас, пояснила Рихальська, різноманітні акції, які проводять благодійники та волонтери, позитивно впливають на дитячу психіку. Втім, для розв'язання глибоких проблем необхідна участь професійних психологів, відповідні програми. Наразі, за словами громадської діячки Тетяни Петракової, більше 300 тисяч дітей в Україні є переселенцями.

Фото: МОН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-