На Житомирщині ділилися досвідом реалізації грантових проєктів в ОТГ

На Житомирщині ділилися досвідом реалізації грантових проєктів в ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
Представники об’єднаних територіальних громад Житомирщини поділилися успішним досвідом реалізації грантових проєктів, ознайомилися з можливостями нових конкурсів та дізналися, як правильно оформляти заявки та залучати кошти для розвитку своїх територій.

Про це йшлося під час тренінгу «Розробка та впровадження проєктів розвитку», що пройшов у Житомирському Центрі розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Досвідом реалізації пілотного проєкту у сфері поводження з твердими побутовими відходами, який реалізується в рамках Програми «U-LEAD з Європою» і втілюється спільно з Кластером сталого економічного розвитку GIZ, поділився начальник відділу економічного розвитку, інвестицій, комунального господарства Лугинської ОТГ Віктор Лепей.

«Зараз громада працює над реалізацією конкурсної ідеї, на яку передбачено 175 тис. грн. Так, із початку навчального року на базі трьох навчальних закладів ОТГ тривають екотренінги для дітей, вчителів та дорослих щодо раціонального поводження з відходами. На день селища проведемо екоярмарок, аби показати людям переваги від сортування і переробки відходів. Крім того, створимо пункт прийому вживаного одягу, частина речей з якого йтимуть на переробку, а інші – для допомоги малозабезпеченим родинам. Найближчим часом отримаємо прес для брикетування біологічних відходів і розпочнемо його використовувати для опалого листя. Ще одним з напрямків нашої ідеї є компостування органічних відходів. Зокрема, біля навчальних закладів і багатоповерхових будинків встановимо компостери, а на околиці селища буде компостна яма, органічне добриво з якої люди можуть використовувати для підживлення своїх присадибних ділянок, адже громада у нас аграрна», - розповів Лепей.

Заступниця голови Червоненської ОГТ Олена Поліщук поділилася, що у громаді вже вдалося реалізувати 61 проєкт на 70 млн грн. Упродовж трьох років там втілювали проєкт від ПРООН, орієнтований на громадську безпеку, а тепер працюють над ідеєю, що перемогла у конкурсі міністерства культури, «Малі міста – великі враження». Зокрема, у Червоному реконструювали парк навколо маєтку Терещенків, проведуть «Небо-фест», а ще створять музей родини Терещенків та презентують про них друковане видання.

Неабиякий досвід успішної реалізації проєктів має Новоборівська ОТГ, яка щороку залучає на це все більше коштів.

Читайте також: У Запоріжжі обговорили особливості реформи медзакладів вторинного рівня

«Торік нам вдалося реалізувати 9 проєктів на загальну суму 2,8 млн грн. Цього року їх буде 13, на що передбачено 3,4 млн грн, і маємо надію, що до кінця року ця сума зросте. Ми робимо акцент на соціальних проєктах. Наприклад, зараз працюємо над створенням соціального мультфільму про дітей з особливими потребами та тими, хто опинився у скрутних життєвих обставинах. Зараз повністю забезпечені необхідним обладнанням для зйомок, а на 3-D принтері роздрукуємо героїв мультфільму, яких роздамо дітям громади», - повідомила спеціалістка з економічного розвитку Новоборівської ОТГ Анна Матвієнко.

За словами радника з регіонального розвитку Житомирського ЦРМС Георгія Федорука, на тренінгу зібралися активні представники громад, які вже мають досвід написання проєктів, а тому вони обмінюються досвідом з колегами і готуються подавати на конкурси нові ідеї.

«Найближчим часом Міністерство розвитку громад і територій оголосить прийом заявок на конкурс секторальної підтримки, яку фінансуватиме Європейський Союз. Там є сім ключових напрямків, серед яких розвиток підприємництва, залучення інвестицій, підтримка села, туризму, депресивних територій. Проєкти-переможці отримають від 3 до понад 40 млн грн на втілення. Тому ми націлюємо ОТГ вже зараз почати писати проєкти, аби після оголошення конкурсу одразу їх подати. При цьому робимо акцент на типові помилки, які допускають при описі планів та заповнення документів, аби ідеї були якісними і конкурентними», - зауважив Федорук.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото: Ірина Чириця

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-