На Вінниччині встановили пам’ятник річковій мідії, яка врятувала село від голоду

На Вінниччині встановили пам’ятник річковій мідії, яка врятувала село від голоду

Укрінформ
На Вінниччині у неділю в с. Оксанівка Ямпільського району відкрили пам’ятник річковій дністровській мідії, споживання якої рятувало місцевих людей від смерті під час повоєнного голоду.
Про це кореспонденту Укрінформу повідомила письменниця і краєзнавець, автор книги про село Оксанівку Галина Собко.

«Це була спільна ініціатива громадських діячів села і районної влади – встановити пам’ятник річковій мідії, яка рятувала життя місцевих селян під час голодомору 1946-1947 років. Часто це було чи не єдиним джерелом їжі, доступним людям. Тому й вирішили встановити пам’ятник, як подяку річці і молюску-рятівнику», - розповіла Собко.

За її словами, пам’ятник у вигляді напіврозкритої білої мушлі, всередині якої, як в утробі матері ховається малятко, виготовили з місцевого ямпільського пісковику молоді скульптори зі Львова. Місцеві підприємці допомогли з матеріалами та технікою для встановлення скульптури на центральній площі села. На пам’ятнику міститься напис: «Згадай, як зійшли дари дністрових вод» та вказані роки голодомору - 1946-1947.

Презентували громаді пам’ятник у межах міжнародного фестивалю «Дністрові передзвони». Відкрили його найстарша мешканка села – 93-річна Ольга Харевська та на наймолодша дитина вихідців із Оксанівки.

Читайте також: У Києві обрали переможця конкурсу на проєкт Меморіального центру Голокосту

Село Оксанівка міститься на півдні Вінниччини, у Ямпільському районі. Воно розташоване на українсько-молдовському кордоні. В селі мешкає усього 47 осіб, здебільшого пенсійного віку. Утім, вони спільно з місцевими громадськими діячами активно розвивають зелений туризм, аби зберегти своє село на карті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-