Проєктні премудрості: на Дніпропетровщині представників ОТГ навчали залучати кошти

Проєктні премудрості: на Дніпропетровщині представників ОТГ навчали залучати кошти

Децентралізація
Укрінформ
Проєктна діяльність для громад сьогодні дуже важлива. Це можливість залучення суттєвих коштів. Щорічно на розвиток громад міжнародними донорами виділяється 10-15 мільярдів гривень.

Як зробити так, щоб ці кошти прийшли в громаду, вчили на семінарі «Фандрейзинг для ОТГ: можливості та переваги», що відбувся базі Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» для спеціалістів з проектної діяльності в ОТГ, представників економічних та інвестиційних відділів ОТГ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми неодноразово в нашому Центрі проводили семінари по написанню проєктів, а сьогодні ми говоримо про взаємодію з такими фондами. Ми розповідаємо, які є фонди, як з ними правильно працювати, як заповнювати проєктну заявку. Залучили до цього фахівців, які в цій сфері працюють, котрі пишуть і допомагають писати гранти», - сказав модератор семінару експерт Дніпропетровського ЦРМС з питань регіонального розвитку Ігор Мамонов.

За його словами, є приклади громад, які залучають мільйони і навіть десятки мільйонів гривень. Загальносвітовим трендом є збільшення фінансування на конкурсних умовах, і такими конкурсними умовами якраз і є різні фонди та гранти, які можна отримати через написання проєктів. Фандрейзинг – це залучення додаткових коштів через діяльність і співпрацю з такими фондами.

Тому метою заходу було надання учасникам знань та набуття ними навичок з питань взаємодії із різними джерелами фінансування та інформації.

На думку експерта, дуже важливо, аби в громадах проєктною діяльністю займалась окрема людина, за кордоном у громадах існують навіть відділи з цього питання.

Він виокремив два напрямки, за якими можна залучати кошти до громади. Це напрямок «Від ідеї до проекту», який має більше організаційний характер і є дещо зовнішнім стосовно самого проєкту – громада створює базу ідей та можливостей. Другий напрям – внутрішня логіка проєкту – «Від проблеми до проєкту».

Читайте також: Нові вертикаль і стандарти: на Закарпатті обговорили стан освіти в ОТГ

Крім того, був представлений позитивний досвід Біловодської та Новопсковської ОТГ з Луганської області, цінною інформацією поділилися представник міжнародного фонду «Відродження», інвестиційно-інноваційний центр при Дніпропетровській ОДА.

Громади Дніпропетровщини також мають позитивний досвід по залученню коштів, в тому числі у проведенні проєктної діяльності. Зокрема у Миколаївській громаді Петропавлівського району діє проєктна студія, де вони навчають усіх бажаючих. У Томаківській громаді навчили 30 осіб, які пішли, як то кажуть, у маси й навчають проєктним премудростям усіх інших.

Як пояснила спеціаліст фінансово-економічного відділу Покровської ОТГ Ольга Кримова, у їхній громаді створений фінансово-економічний відділ, де за проєкти відповідають два спеціалісти. Через програму «Dobre» в ОТГ було реалізовано 5 проєктів, зараз впроваджується послуга водопостачання. Також беруть участь у проекті «U-LEAD з Європою» з модернізації ЦНАПу. Залучено багато міні-грантів, NDI по гендерній рівності. Активно залучена молодіжна організація, що працює над «Молодіжним простором».

«Раджу громадам брати участь у якомога більшій кількості проєктів. Адже, з досвіду, близько 10% наших заявок перемогли. Але не варто розчаровуватися: негативний досвід – теж досвід. Правильно казав сьогодні Ігор Мамонов, у кожній бюджетній організації має бути відповідальна людина, яка б хотіла писати проєкти, розвивати свою бюджетну установу. Одного-двох спеціалістів з проєктів на всю громаду – недостатньо», - вважає Кримова.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Людмила Блик

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-