Першу опорну школу на Закарпатті відкриють в Перечинській ОТГ

Першу опорну школу на Закарпатті відкриють в Перечинській ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
На початку вересня на Закарпатті створять першу опорну школу — в Перечинській ОТГ.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив Павло Рябоконь, радник з муніципальних послуг Закарпатського ЦРМС Програми “U-LEAD з Європою”.

“На черговій сесії Перечинської міськради 5 вересня депутати повинні прийняти рішення про створення освітнього округу на території цієї громади, а також положення про конкурс на заклад, що буде визначено як опорна школа в громаді. Освітні заклади для цього мають подавати заявки відповідного зразка, конкурсна комісія відбере одну таку школу за загальними критеріями (основне — це наявність 200 учнів та організоване підвезення з закладів з нижчим ступенем). Наразі за такими критеріями на це претендує Перечинська ЗОШ. Таким чином, опорна школа в Перечинській ОТГ стане першою на Закарпатті” - повідомив Рябоконь.

З його слів, створення опорної школи — це перший крок щодо формування спроможної освітньої мережі на території даної громади згідно стратегії Перечинської ОТГ.

Разом із тим, Рябоконь повідомив, що наразі найбільша проблема в освітньому процесі ОТГ Закарпаття — це саме питання оптимізації освітнього процесу в розрізі створення опорних шкіл.

“Питання викликає соціальну напругу, ми зустрічаємо в громадах супротив, є нерозуміння самого процесу. Намагаємося пояснювати, що для дитини набагато краще, коли вона навчатиметься у 10-му та 11-му класах в школі, яка має кращу базу, де є більше учнів, конкурентне середовище — аніж вчитиметься в класі своєї сільської школи іще з 5-ма чи 6-ма учнями. Можна говорити і про деяке нерозуміння зі сторони батьків. Але процес нзворотний, і створювати таку мережу опорних шкіл необхідно”, - зазначив він.

Читайте також: На Миколаївщині ОТГ ділилися досвідом ефективного управління фінансами

Як повідомляв Укрінформ, в Закарпатській ОДА розповіли, що в районах області гальмується процес створення опорних шкіл. Наразі на Закарпатті не створено жодної опорної школи. Із 19 адміністративних одиниць області 10 навіть не починали розглядати питання оптимізації освітніх закладів. Разом із тим, із 2020 року держава не фінансуватиме школи 1-2 ступенів, де навчається менше 40 дітей. На Закарпатті таких — сім.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-