ОТГ на Харківщині залучають німецьких експертів для розвитку територій

ОТГ на Харківщині залучають німецьких експертів для розвитку територій

Децентралізація
Укрінформ
Дві об'єднані територіальні громади Харківщини - Оскільська та Зачепилівська вже мають досвід залучення експертів з Німеччини для розвитку територій.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла директор Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» Діана Баринова.

"Ми тісно співпрацюємо з директором представництва Німецької Служби старших експертів (SES) Наталією Яковлевою, яка надає допомогу в напрямку залучення експертів на території ОТГ Харківщини. Оскільська ОТГ - друга, яка залучила на свою територію німецького експерта з питань екології Герберта Грушку. Першою ж була Зачепилівська ОТГ, яка в жовтні 2018 року, після направленої заявки в Службу, зустрічала експерта з питань розвитку сільського зеленого туризму Вікторію Лофнер-Майр, яка працювала на території Бердянського старостинського округу Зачепилівської ОТГ", - зазначила Баринова.

За її словами, співпраця ЦРМС зі Службою старших експертів почалася ще у квітні 2018 року: "Тоді ж вона була презентована представникам ОТГ Харківщини під час семінару "Ефективний староста - процвітаюча громада".

"Ми чули, що Зачепилівська ОТГ написала заявку на залучення експерта з питань сільського зеленого туризму та отримала позитивну відповідь, і вирішили також спробувати запросити міжнародного експерта до себе. Адже плануємо втілювати Стратегію розвитку території, що розроблена спільно з фахівцями Харківського ЦРМС, та розвивати туризм. Німецький експерт приїхав та протягом трьох тижнів працював на території громади в напрямку підтримки екологічної безпеки. А саме, експерт вивчав стан річки Оскіл та Червооскільського водосховища та загалом екологічну ситуацію в громаді, після чого ним були надані відповідні рекомендації по наведенню ладу в зазначені сфері", - розповідає голова Оскільської ОТГ Геннадій Загоруйко.

За його словами, питання екології обрано невипадково: "Екологічно чиста територія допоможе громаді досягнути поставленої цілі - стати туристичною перлиною Слобожанщини".

Читайте також: На Львівщині підбили проміжні підсумки об'єднання громад у 2019 році

Як повідомляв Укрінформ, у Харківській області створено 19 ОТГ, що складає третину від плану.

Служба старших експертів (SES) - провідна громадська організація Німеччини. Вона об'єднує фахівців різного профілю, які готові на громадських засадах надавати консультаційні послуги за кордоном. Головна відмінність експертів SES - їх багаторічний досвід, фахові знання та компетентність, якими вони діляться безкоштовно, підвищуючи таким чином кваліфікацію колег по всьому світу.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею і Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Харківський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-