У криничній воді на Житомирщині рівень нітратів у 14 разів вищий за норму

У криничній воді на Житомирщині рівень нітратів у 14 разів вищий за норму

Укрінформ
У чотирьох районах Житомирщини у воді з криниць вміст нітратів перевищує допустиму норму до 14 разів.
Про результати досліджень води, що проводилися у вимірювальній лабораторії Житомирського національного агроекологічного університету, кореспондентові Укрінформу повідомили в пресслужбі навчального закладу.

«У вимірювальній лабораторії досліджували зразки питної води, які були відібрані в Житомирському, Любарському, Романівському та Чуднівському районах, а також у Житомирі. Як показали результати досліджень, у криницях сільської місцевості встановлено перевищення норм вмісту нітратів у 4-14 разів, загальна твердість має відчутні перевищення у третині усіх зразків, показник кислотності та вміст заліза в деяких зразках перевищує норми в 2-3 рази», - розповіли в університеті.

Зазначається, що сільські закладах дошкільної та середньої освіти змушені користуватися привозною бутильованою водою через непридатність місцевої, в якій вміст загального заліза перевищує допустимі норми в 2-6 разів, твердість в 2 рази, вміст аміаку та іонів амонію в 2,5 рази, вміст нітратів в 3 рази, в деяких зразках виявлено загальні коліформи та кишкову паличку.

Крім того, у централізованій водопровідній воді, яку відбирали в Житомирі, виявили суттєві перевищення показників забарвленості та каламутності. Зокрема, в окремих зразках вміст заліза перевищував допустимі норми в 1,1- 4 рази, аміаку – в 1,2 рази, окислюваність перманганантна у 1,3-1,4 рази.

Читайте також: На Харківщині дитина отруїлася колодязною водою з нітратами

У пробах, відібраних в обласному центрі за адресами проспект Миру, 20 та вул. Покровська, 96, загальне мікробне число перевищувало допустимі норми на 89%, а у пробі водозабору "Відсічне", що в с. Дениші, виявлено кишкову паличку.

Загалом під час дослідження відібрано понад 100 зразків води із мереж централізованого водопостачання, колодязів та свердловин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-