Фахівці заявляють, що виявлені в річці Рось хімікати - малотоксичні

Фахівці заявляють, що виявлені в річці Рось хімікати - малотоксичні

Укрінформ
Фахівці Держпродспоживслужби моніторять ситуацію із забрудненням пестицидами річки Рось. Наразі не спостерігається ознак можливої шкоди.

Про це сказав голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа у понеділок на засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань удосконалення законодавства щодо життєвого циклу засобів захисту рослин в Україні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Препарати малотоксичні. 747 літрів могли потрапити в водні шляхи. Поки що не спостерігається ознак завданої шкоди”, - наголосив він.

Водночас Лапа закликав жителів населених пунктів поблизу річки Рось не користуватися водою з водогону і з відкритих джерел до того, як буде зроблено остаточні аналізи.

На нараді також повідомили, що вже проведено сім заборів води експрес-методами.

У свою чергу, в.о. міністра аграрної політики Ольга Трофімцева зазначила на брифінгу, що реакція “органів, які мали реагувати, була відповідною ситуації”.

Як повідомляв Укрінформ, 9 червня біля с. Збаржівка Погребищенського району Вінницької області вантажний мікроавтобус Mercedes Bens Sprinter, що перевозив засоби захисту рослин, перекинувся на березі притоки річки Рось та загорівся. В результаті близько 800 літрів хімікатів потрапило у ставок з подальшим витоком до річки Рось.

Було прийнято рішення тимчасово припинити централізоване водопостачання м. Біла Церква, населених пунктів Узин та Фурси із басейну річки Рось. Населення забезпечується водою за рахунок підвезення та існуючих бюветів. Рекомендовано тимчасово утриматися від купання й риболовлі у річці Рось та напування худоби з неї.

Читайте також: Забруднення річки Рось: у воді знайшли сліди 11 хімікатів

Фахівці Держпродспоживслужби проводять об’їзд населених пунктів та господарств, які розташовані нижче за течією, з метою виявлення можливої загибелі риби. Відомство здійснюватиме відбір проб води у місцях водозабору та водосховищах акваторії річки Рось до стабілізації ситуації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-