Інформкампанія «Я-Громада!» пройшла на Рівненщині

Інформкампанія «Я-Громада!» пройшла на Рівненщині

Децентралізація
Укрінформ
Публічні заходи «Містечко Децентралізації» пройшли у селищах Мізоч Здолбунівського та Великі Межирічі Корецького районів на Рівненщині.

Заходи організовані за проектом Всеукраїнської інформаційної кампанії «Я-громада!» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В акціях взяли участь мешканці населених пунктів, фахівці з питань децентралізації, охорони здоров'я, освіти, спорту, керівники об’єднаних територіальних громад (ОТГ), місцевих райдержадміністрацій, депутати рад різних рівнів, громадські активісти, журналісти», – сказав експерт Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Василь Туз.

За його словами, спеціалісти з питань реформи органів самоврядування поінформували громадян про позитивні результати децентралізації, зокрема в Рівненській області, де за два роки створено 35 об’єднаних територіальних громад, у яких власні доходи збільшилися у 2 – 8 разів, реалізовано десятки проектів з енергоефективності, в тому числі і з використанням сонячної енергії, поліпшено фінансування закладів освіти, охорони здоров’я, відремонтовано дороги, налагоджено власне виробництво, наприклад у Бугринській ОТГ – тут введено в дію завод з виготовлення паливних пелетів із відходів деревообробки.

Туз зауважив, що, демонструючи найкращі практики вже наявних ОТГ, регламент нововведення «Я-громада» дозволяє сформувати позитивне ставлення до процесів добровільного об'єднання та децентралізації, підвищити обізнаність людей щодо сутності перемін, а також заохочує громадян стати їх учасниками.

«І у Мізочі, і у Великих Межирічах, де зібралося багато молоді, представників інших вікових груп, організатори прагнули донести ідеї переваг і розвитку ОТГ через інтерактивні ігри, ділові діалоги, розваги, квест, презентації кейсів, обмін досвідом, розважальні формати. Характерно, що в Мізочі під час цієї події зустрілися члени ініціативної групи, яка нині працює над створенням тутешньої об’єднаної територіальної громади, а у Великих Межирічах також активно обговорювалися шляхи заснування такої ж структури, яка може стати першою ОТГ у Корецькому районі – єдиному на Рівненщині, де ще ОТГ немає», – зазначив Туз.

Публічні та діалогові заходи Всеукраїнської інформаційної кампанії «Я-Громада!» відбудуться у 39 населених пунктах різних областей України із залученням широкої громадськості, представників ОТГ, волонтерів та журналістів.

Читайте також: Коли туризм стає стратегією: досвід та плани Овруцької ОТГ

Всеукраїнська інформаційна кампанія «Я-Громада!» реалізується Програмою для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Віктор Мазаний

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-