В Остерській громаді на Чернігівщині заклали великий виноградник

В Остерській громаді на Чернігівщині заклали великий виноградник

Децентралізація
Укрінформ
Підприємці Остерської об’єднаної територіальної громади Чернігівської області започаткували нетрадиційний для північного регіону України бізнес - виноградарство й заклали великий виноградник.

Про це журналісти дізналися в ході прес-туру до Остерської ОТГ, організованого Чернігівським Центром розвитку місцевого самоврядування Програми "U-LEAD з Європою, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Закладати виноградник ми почали в минулому році. Зараз у нас під ним 2 гектари землі, висаджено понад 500 кущів 200 сортів. Поки що ми просто експериментуємо, дивимося, які сорти найкраще адаптуються в наших краях. У підсумку вирощувати будемо тільки 5-6 сортів", - поділився планами підприємець, директор ТОВ "Остер Агро-Трейд" Артем Севастьян.

Він розповів, що виноградний бізнес - це бажання зробити "щось таке, чого немає на Чернігівщині". Його партнером став досвідчений місцевий виноградар Леонід Ющенко, який 15 років серйозно займався вирощуванням цієї культури і має великий досвід. Удвох чоловіки й працюють зараз на виноградній плантації. І вірять в успіх.

"Головне, щоб отут (показує на голову - авт.) включилося: виноград на Чернігівщині вирощувати можна. Зараз іде кліматичне потепління і умови для цього складаються сприятливі. Відставання від Криму у нас - 2-3 тижні", - зауважив Ющенко.

За словами підприємців, ставку вони роблять на ранні й середньоранні столові сорти. Пізніх не садять, тому що вони в цих широтах, як правило, не достигають. Винних сортів винограду тут усього близько 100 кущів, і то - для себе.

Саджанці чоловіки закуповують переважно на Чернігівщині. Водночас слідкують за селекцією сортів у Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській областях. Коли там з’являється щось новеньке - беруть і собі.

Для підживлення й обробки винограду від хвороб підприємці використовують виключно органіку - перегній та деревний попіл. Тому, зазначають, продукція тут буде екологічна.

Перші 2 га землі під виноградник, додав Севастьян, - товариство купило. На цій ділянці вирощуватиметься посадковий матеріал. Коли його буде достатньо, виноградник розширять до 10 га.

Читайте також: На Луганщині розроблятимуть інтерактивну мапу децентралізації

Перший врожай тут сподіваються отримати років через 3-4, а об’єми, які можна буде продавати - через 6. Кому - час покаже, але зараз уже є попередні домовленості з оптовими базами Житомирщини й білоруськими підприємцями.

В Остерській міській раді ініціативу підприємців вітають. Як зазначив заступник міського голови Андрій Скидан, кожен новий бізнес - це майбутні робочі місця і податки, а відтак, і розвиток громади.

Скидан повідомив, що Остерська ОТГ була утворена в липні 2016 року шляхом об'єднання Остерської міськради, Біликівської та Бірківської сільських рад Козелецького району. До її складу увійшли одне місто й 13 сіл із населенням понад 8 тис. осіб. Минулого року бюджет громади становив 54 млн. грн, з них власні доходи складали понад 21 млн.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Віктор Кошмал

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-