У Херсоні жінки-лідери створили платформу для обміну досвідом

У Херсоні жінки-лідери створили платформу для обміну досвідом

Децентралізація
Укрінформ
У Херсоні під час зустрічі у форматі платформи жіночих ініціатив створили жіночий клуб, який працюватиме за принципом Аспен-спільноти.

Захід пройшов за ініціативи Херсонського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми "U-LEAD з Європою", повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні захід присвячений Дням Європи в Україні, жінки зібралися абсолютно різні. На першій частині у нас керівники громадських організацій, керівники ОТГ, представниці бізнесу. Мета – об’єднати жінок, які є лідерами в певній галузі, і знайти платформу для спільних проектів. Жіночий клуб у форматі Аспен-спільноти стане такою платформою для обміну досвідом і для отримання моральної, фінансової підтримки. Також ми сьогодні розкажемо про діючі грантові програми, платформи підтримки жінок-підприємців, жінок-лідерів, стажування, навчання. До нас ще приєднаються школярки та студентки - вони отримають таку інформацію і поспілкуються з жінками, що вже мають певний досвід у тих сферах, які представляють. Можливо, завдяки такому спілкуванню з’являться нові ідеї та проекти», - повідомила радник з регіонального розвитку Херсонського ВПУ ЦРМС Олександра Фадєєва.

Як зазначила Фадєєва, ЦРМС займається розвитком громад, тому тут готові підтримувати різні ініціативи та проекти.

Серед учасниць зустрічі – представниці та лідери відомих в області громадських організацій і проектів: керівник ГО «Сонячні діти Херсонщини» Ірина Ханікова, голова правління Фонду громади Херсона «Захист» Лариса Польська, громадський центр «Нова генерація» представила Ольга Жукова, Есма Умерова працює у Проекті ЄС/ПРООН «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень». Так само до спілкування долучилися представниці місцевих вишів та херсонки, які шукають, як реалізувати власні ідеї та проекти.

Розповідали про реалізовані та майбутні проекти, пов’язані з освітою, вихованням дітей, інклюзією, просуванням ідей гендерної рівності, також про ті, що розраховані на розвиток людей старшого віку.

Зокрема, про одну з програм – з підготовки жінок-політиків, розповіла голова правління Фонду громади Херсона «Захист» Лариса Польська.

«Наша мета – активізація громади. Очікуючи вибори у місцеві ради, ми ставимо за мету допомогти прийти до влади жінкам. Шляхом конкурсного відбору ми зберемо групу з 25 жінок – це буде Херсонська і Миколаївська області. Мотивація – взяти участь у наступних виборах до місцевих рад», - зазначила Польська.

Вона розповіла, як працюватиме програма, як і коли проходитиме відбір. За рік учасниці конкурсу вже матимуть план власної виборчої кампанії, виборчу програму, зазначила вона, запросивши учасниць до проекту.

Вона також звернула увагу на інші проекти Фонду і зазначила, що Фонди громади діють не лише у містах, а й у селах, де реалізують грантові програми, і це може бути цікаво для ОТГ Херсонської області. Польська запропонувала власну підтримку щодо їх створення в об’єднаних територіальних громадах. Як прозвучало під час зустрічі, для ОТГ саме такий формат є оптимальним.

Читайте також: У Херсоні презентували фільм про жінок – голів ОТГ

В області вже йшла мова про створення Центрів місцевої активності, проте наразі ця ідея підхоплюється лише 2-3 людьми, зазначали під час зустрічі її учасниці. Тому, на їх думку, варто послухати, як саме залучають успішні громадські організації людей до співпраці. Так само варто запрошувати жінок-лідерів у громади, щоб вони розповідали про успішні проекти, це може бути поштовхом, першим кроком для людей у громадах. Бо коли в ОТГ приїздить експерт та розповідає про можливість реалізації проектів через громадські організації чи про це «агітує» голова ОТГ – це не так дієво, як коли про це розкажуть ті, хто вже реалізує такі проекти, нехай навіть маленькі.

«Мовляв, це у вас там працює, а у нас - ні, коли їм розказує голова, люди кивають, але кажуть - ну, ви це й зробіть. Але коли приїздить той, хто очолює громадську організацію або має маленький проект – люди починають замислюватися, що зробити це не так і складно і що вони самі це можуть. Я хотіла, щоб ви познайомилися з головами громад, щоб ми запропонували таку підтримку, це була б така родзинка», - зазначила Фадєєва, звертаючись до представниць громадського сектору.

Відразу підхопила цю ідею голова Зеленопідської ОТГ Галина Лобунько і запросила провести одну з зустрічей у форматі платформи жіночих ініціатив саме в їх громаді. Вона також розповіла про здобутки ОТГ, яку очолює, про успіхи та проблеми, про те, що готова підтримати ініціативи, спрямовані на її розвиток.

Заплановані ще дві зустрічі у форматі платформи жіночих ініціатив та їх теми – одна відбудеться в Інституті зрошуваного землеробства, інша - в креативному просторі Урбан-сад у Херсоні.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ірини Староселець і Херсонського ЦРМС 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-