На річках Закарпаття вода перевищила рівень катастрофічної повені 1998 року

На річках Закарпаття вода перевищила рівень катастрофічної повені 1998 року

Укрінформ
У ніч на четвер у басейні Ужа рівень води перевищив історичний максимум – 349,8 см щодо нуля посту. В області готуються до підтоплення Ужгорода та сіл поблизу міста.
Про це повідомляють у прес-службі Закарпатської ОДА.

“У притоці Ужа – р. Тур’я поблизу с. Тур’я Пасіка – в ніч на четвер зафіксовано перевищення історичного максимум підйому води – 349,8 см відносно нуля посту. До цього найвищий рівень води тут фіксувався під час катастрофічного паводка в 1998 році – 348 см відносно нуля посту”, - повідомляє в.о. голови ОДА Ярослав Галас.

Як інформують в ОДА, наразі вода продовжує підніматися.

“Найгірше те, що в найближчі години очікується нова хвиля опадів, яка йде на Закарпаття з боку Словаччини й Польщі. Левова частка дощу знову припаде на Великоберезнянський, Перечинський та Ужгородський райони. Протягом п’яти годин випаде ще 45 мм опадів, тобто півторатижнева норма. Дощі припиняться тільки близько 12-ї години четверга”, - повідомив Галас.

Прогнози наразі невтішні: ґрунт перезволожений, Уж і притоки повні, тому очікуються надзвичайні ситуації: локальні селі і зсуви, вихід річок із берегів і підтоплення населених пунктів. У зоні особливого ризику – села Турянської долини: Тур’я Поляна, Порошково, Тур’я Пасіка, Тур’я Ремета, Сімер, а також села Ужгородського району нижче по течії Ужа. У більшості населених пунктів немає захисних споруд, через особливості гірського ландшафту тут відсутні заплави, що посилює ризик підтоплення.

Під загрозою часткового підтоплення також міста Перечин та Ужгород (правобережжя).

У межах Ужгорода підйом води очікується вище рівня паводка 1992 року, коли значна частина правобережжя була залита водою, а деякі старі будинки обвалилися, інформують в ОДА.

Читайте також: У Польщі негода повалила дерева та підтопила будинки

Окрім того, як зазначається, сьогодні о 3-й годині ранку в Ужгороді відбулося термінове засідання оперативного штабу регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У стан підвищеної готовності приведені відповідні служби області.

Поінформовано, що в Ужгороді, зокрема, готуються до укріплення правого берега Ужа, людей із зони ризику готові евакуювати.

Фото: carpathia.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-