У Новограді-Волинському вчилися розробляти проекти та шукати для них гранти

У Новограді-Волинському вчилися розробляти проекти та шукати для них гранти

Децентралізація
Укрінформ
У Новограді-Волинському представників громадськості, органів місцевого самоврядування, освіти, медицини, комунальних підприємств навчали, як втілювати ідеї в реальні проекти та знаходити кошти на їх реалізацію.

Про це йшлося на тренінгу «Пошук, розробка та управління проектами», який провели фахівці Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В об’єднаних громадах потрібні люди, які вміють писати проекти і зможуть навчити цьому інших. Треба змінювати мислення й стереотипи, коли перед собою бачимо не проблему, а проект її вирішення», - зауважив радник з комунікації Житомирського ЦРМС Дмитро Клименко.

За словами першого заступника Новоград-Волинського міського голови Сергія Колотова, для реалізації місцевих проектів є чимало можливостей, але їх потрібно вміти знаходити та відстоювати свої ідеї. Він впевнений, що активна громада може втілити в життя багато проектів, залучаючи як фінансування з місцевого бюджету, так і міжнародні гранти. Як приклад він навів запроваджений у місті бюджет участі, що активізує громаду.

Серед проектів, які хочуть реалізувати у Новограді-Волинському, інтерактивний музейний простір, розумні громадські зупинки та електронні квитки, майданчик для дітей з особливими потребами, міська пральня, заходи з енергоефективності.

Як підкреслив Клименко, для будь-якого проекту неабияк важливі креативні ідеї. При цьому, у дітей їх традиційно значно більше, ніж у дорослих. Радник навів успішний приклад кількох громад, де проекти, запропоновані молоддю, доволі швидко були втілені в життя.

Так, це арт-центр Семенівської ОТГ, міжшкільний ресурсний центр і шкільне телебачення у Баранівській ОТГ, школа місцевого самоврядування у Коростишівській ОТГ, молодіжний хаб у Новоборівській ОТГ.

«Проект буде успішним, якщо перед його розробкою дати чіткі відповіді на такі запитання: чому, що, як, хто, коли, де, скільки», - пояснив Клименко.

Читайте також: В Україні стартувала інформаційна кампанія "Я – громада"

Радник з регіонального розвитку Житомирського ЦРМС Георгій Федорук розповів учасникам тренінгу про те, як отримати гранти для проектів.

«Важливий крок до успішної реалізації проекту – це правильне заповнення грантової заявки. Треба знати типові помилки, які при цьому виникають, а також мати навички, аби в майбутньому проект пройшов усі етапи і отримав підтримку», - наголосив Федорук.

Під час роботи в групах учасники тренінгу отримали практичні рекомендації щодо покращення підготовки проектів та пошуку грантів. Крім того, ознайомилися з особливостями комунікації проекту зі стейкхолдерами і висвітленням процесу його підготовки та реалізації.

Як відзначили радники Житомирського ЦРМС, по окремим генерованим під час тренінгу проектам можна працювати в режимі консультацій у майбутньому.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ірина Чириця

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-