У Тетієві на Київщині запрацювала муніципальна поліція

У Тетієві на Київщині запрацювала муніципальна поліція

Децентралізація
Укрінформ
У Тетіївській об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) в Київській області з початку травня запрацювала муніципальна поліція.

Про це Укрінформу повідомив голова Тетіївської міської об’єднаної територіальної громади Ярослав Майструк.

“Держава дала змогу громадам створювати муніципальну варту. Сьогодні, на жаль, поліція не встигає опрацьовувати деякі моменти, наприклад з суспільної безпеки, профілактики. Ми створили КП “Муніципальна варта” для того, щоб люди почувалися безпечніше, у нас відбувається патрулювання, ця поліція має певний перелік прав. Зокрема, на неї покладені виконкомом певні функції, муніципальні поліцейські мають право складати протоколи (про порушення - ред.), виписувати штрафи. Але, перш за все, функція муніципальної поліції - це профілактика, щоб стимулювати людей, наприклад, не викидати сміття у не передбачених для цього місцях, бо це є велика проблема, не курити, не розпивати спиртні напої в громадських місцях тощо”, - поінформував Майструк.

За його словами, зараз у муніципальній поліції працюють шестеро осіб, з яких п’ятеро - інспектори.

Окрім цього, він повідомив, що КП “Муніципальна варта” отримало ліцензію МВС на надання послуг на встановлення відеоспостереження і сигналізації.

“Ми зараз робимо єдину систему відеоспостереження всієї громади. У нас є спеціалісти, які можуть ставити і відеоспостереження, і сигналізацію, і поступово буде розроблено єдиний пульт, на якому буде збиратися вся інформація”, - сказав Майструк.

Наразі відеоспостереження в громаді проводиться в центрі міста Тетіїв, у парковій зоні. Надалі на єдиний пункт відеоспостереження планується підключати камери із старостинських округів ОТГ.

Читайте також: У Тетієві на Київщині відкриють міжрайонний ЦНАП

Загалом до функції муніципальної поліції входить нагляд за громадським порядком, і вона має досить широкий спектр повноважень,

Як зазначив у коментарі Укрінформу Олег Любімов, директор Київського ЦРМС, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою", законодавством передбачено, що місцеве самоврядування може створювати муніципальні органи правопорядку і фінансуються вони, відповідно, з місцевого бюджету.

“Муніципальна поліція не може розслідувати вбивство чи правопорушення в економічній сфері, але у її віданні складання адміністративних протоколів за порушення правил паркування, недозволене будівництво, торгівлю в недозволених місцях, незаконне встановлення малих архітектурних форм, патрулювання вулиць, охорона громадського порядку, комунальних об’єктів, пам’яток історії, запобігання порушенням земельного законодавства, контроль за паркуванням. Це все є обов'язками та повноваженнями муніципальної поліції. І ті громади, які виділяють кошти на її утримання, сподіваються, що частину цих проблем, які є практично у всіх селах, буде вирішено. Також муніципальна поліція займається вихованням молоді, правовою освітою і іншими речами, які потрібні для ОТГ практично щодня", - сказав Любімов.

За його словами, громада має бути готовою утримувати муніципальну поліцію, вона є додатковим муніципальним органом і має звітувати про використані на її утримання кошти.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-