На Чернігівщині півсотні громад вже уклали 12 договорів про співпрацю

На Чернігівщині півсотні громад вже уклали 12 договорів про співпрацю

Децентралізація
Укрінформ
На сьогодні в Чернігівській області укладено 12 договорів міжмуніципального співробітництва, сторонами яких є 52 територіальні громади області.

Про це в Чернігові на конференції "Реалізація проектів регіонального розвитку на засадах міжмуніципального співробітництва: польський досвід" розповіла Людмила Чабак - радник з питань децентралізації Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У Чернігівській області на сьогодні укладено 12 договорів міжмуніципального співробітництва. А кількість суб’єктів, тобто територіальних громад, які скористалися цим інструментом, вже 52", - сказала радниця.

За її словами, договори стосуються співпраці у сферах ЖКГ, соціального забезпечення та позашкільної освіти.

"Громади об'єднують зусилля для вирішення тих питань, які поодинці вони вирішити не змогли б", - зауважила Чабак.

Вона додала, що цікавим і результативним прикладом стало, зокрема, співробітництво Семенівської міської ради з сусідніми громадами в питанні реконструкції дошкільного навчального закладу. Адже коли вони починали реалізацію проекту, то були необ’єднаними, а коли завершили роботу - об’єдналися в одну ОТГ.

Знайомлячи польських гостей із міжмуніципальним співробітництвом в Україні в цілому, Чабак поінформувала, що відповідне законодавство в нашій державі було розроблене ще в 2014 році. Однак найбільше відповідних договорів громади уклали торік. Серед популярних напрямів співпраці - спільне фінансування та утримання комунальних підприємств, пожежних частин, сміттєзвалищ, закупівля сміттєвозів, ремонти доріг тощо. Головним принципом тут є добровільність і рівноправність.

Представники польської делегації у складі війтів та бурмістрів Підкарпатського та Малопольського воєводств, що входять до Асоціації гмін басейну річки Віслока, поділилися власним досвідом міжмуніципального співробітництва. Зокрема, голова правління Асоціації Анджей Чернецький розповів про досягнення у сфері збереження довкілля, впровадження сучасних енергоощадних технологій, що базуються на використанні відновлюваних джерел енергії. Реалізувати ці проекти вдалося саме завдяки співпраці між гмінами.

"Поліпшити екологію, спорудити сонячні електростанції, збудувати сотні кілометрів каналізації та водогонів нам вдалося тільки тому, що гміни не вважали себе окремою державою чи царством, а діяли на спільне благо, - наголосив польський гість.

За його словами, на сьогодні Асоціація, яка об’єднує 22 гміни з населенням понад 300 тис. Осіб, реалізувала інвестиційних проектів на суму понад 140 млн євро. Курс на використання відновлювальних джерел енергії Асоціація взяла в 2012 році. Сонячні панелі повсюдно встановлюються як на громадських будівлях, так і на житлових.

"Щоб жителі були задоволені нашими проектами, ми проводимо велику роз'яснювальну роботу", - зауважив Чернецький.

Обмінявшись інформацією, представники органів місцевого самоврядування Польщі та Чернігівщини обговорили напрямки та форми можливого співробітництва.

Читайте також: У Тетіївській тергромаді відкрили інклюзивно-ресурсний центр

У конференції, яка проходила в приміщенні Чернігівської обласної ради, взяли також участь перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова, голова облдержадміністрації Олександр Мисник та інші посадовці регіону. Від імені українського уряду Джапарова подякувала Польщі за послідовну підтримку України в питаннях збереження територіальної цілісності та суверенітету, надання різнопланової допомоги, в тому числі пораненим та дітям.

"Майже 13 тисяч загиблих, 25 тисяч поранених, 7% окупованої території… І, попри це, ми сьогодні швидко реформуємо свою державу. І в цьому Польща є для нас скарбничкою досвіду, який ми намагаємось використовувати", - зазначила урядовець.

Свій приїзд на Чернігівщину делегація з Польщі приурочила до відзначення в Україні Дня Європи. Метою візиту є встановлення контактів між польськими гмінами та українськими територіальними громадами.

У Чернігівському регіоні польські гості перебуватимуть до кінця тижня. Вони відвідають кілька ОТГ, оглянуть об’єкти промислової та соціальної інфраструктури, ознайомляться з культурними та історичними пам’ятками області. Очікується, що 17 травня в Батурині будуть підписані двосторонні договори про співробітництво між польськими гмінами та територіальними громадами Чернігівщини.

Організаторами заходів є Чернігівський центр підвищення кваліфікації держслужбовців, Громадська організація "Сіверський інститут регіональних досліджень", Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою".

Як прозвучало на конференції, на сьогодні в Чернігівській області повноцінно функціонує 39 ОТГ, ще 6 чекають перших виборів. За темпами впровадження реформи децентралізації Чернігівщина посідає одне з провідних місць в Україні (за даними останнього щомісячного моніторингу Мінрегіону - друге).

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Наталії Потапчук та надані Чернігівським ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-